?De Britse Rembrandt' te zien in Overijsselse musea

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE/ENSCHEDE - Kunstwerken van de Britse schilder William Turner zijn te zien in een expositie die op 5 en 6 september opent in Museum de Fundatie, Zwolle en in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

Turner (1775 ? 1851) geldt als een groot kunstenaar en toch zijn werken van zijn hand zelden in ons land te zien. Waanders & Kunst schrijft daarover in een persbericht: ?Turner is voor Groot-Brittannië wat Rembrandt is voor Nederland. Zijn werk is alleen bij hoge uitzondering in ons land te zien. De dubbeltentoonstelling in Zwolle en Enschede presenteert ruim vijftig schilderijen en aquarellen van Turner in de context van de Europese kunstgeschiedenis, van de late middeleeuwen tot nu, met werk van Aelbert Cuyp, Claude Lorrain, Caspar David Friedrich, Gustave Courbet, Claude Monet, Ernst Ludwig Kirchner, Armando, Gerhard Richter en vele anderen.?

En verder: ?De invloed van Turner reikt tot ver buiten zijn eigen land en tijd. Hij belichaamt het sublieme landschap, waarin gevaar en schoonheid elkaar niet uitsluiten maar juist verstrengeld zijn. Voor schilders betekende dit een ommekeer van beredeneerde en beheerste schoonheid naar verbijstering, een beleving zo intens dat zij niet meer te bevatten is. Turner, die zichzelf ooit liet vastbinden aan de mast van een schip in zwaar weer, bracht die overweldigende sensatie van de natuur het meest pregnant in beeld. Hij schilderde het verlammende geraas van een storm op zee, de adembenemende diepte van een ravijn en het verblindende licht van een vuurspuwende vulkaan.?

Over Turners werk is tevens een boek verschenen, getiteld Gevaar & Schoonheid. Deze 192 pagina's tellende paperback met 125 illustraties is te koop voor 24,95 euro: ISBN 978 94 6262 0490.

 

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 21 uur geleden