Mobiliteitsbattle tussen bedrijven in Zwolle en Kampen
Mobiliteitsbattle tussen bedrijven in Zwolle en Kampen brugmedia.nl

Mobiliteitsbattle tussen bedrijven in Zwolle en Kampen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Besparen door slimmer te reizen! Vanaf september gaan bedrijven in Zwolle en Kampen de strijd met elkaar aan. Vijf bedrijven en instellingen gaan een half jaar lang aan de slag om zoveel mogelijk brandstof te besparen en de spits te mijden.

Unica, Breman, Lyempf, ICSadviseurs en Stichting Duurzaam Ondernemen Zwolle (DORZ) stomen allemaal tien werknemers klaar om deel te nemen aan de strijd. Middels een kastje in de auto wordt het rijgedrag en de route geregistreerd. Er kunnen punten verdiend worden door buiten de spitstijden te reizen, andere routes te kiezen, de auto een dagje te laten staan en door het rijgedrag zodanig aan te passen dat er minder brandstof verbruikt wordt. Verder is de locatie bepalend: spitsrijden op de Ceintuurbaan in Zwolle is namelijk wat anders dan om vijf uur ?s middags door de Mastenbroekerpolder.

De Mobiliteitsbattle is onderdeel van het overheidsproject Beter Benutten, dat erop gericht is om tot energiebesparing te komen en tot minder druk op het wegennet. Alle deelnemers worden gedurende de battle begeleid door het Zwolse adviesbureau voor duurzaam ondernemen: Zienergie. ?Het is voor het eerst in Nederland dat het rijgedrag op deze manier, in wedstrijdvorm, gemeten wordt over een langere termijn?, aldus Ramon IJzebrink, adviseur bij Zienergie. ?De techniek wordt al wel toegepast door een verzekeraar, die bij gewenst rijgedrag de premie wat omlaag doet, maar is nog nergens ingezet zoals wij dit nu doen.?

De data wordt gedurende zes maanden verzameld en in kaart gebracht. De chauffeurs ontvangen constant tips om het brandstofgebruik zo veel mogelijk te beperken door hun rijgedrag. Daarna worden de deelnemers nog een half jaar lang in de gaten gehouden om te zien of hun rijgedrag ook blijvend veranderd is.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 23 uur geleden