Afbeelding

Drietal 'betrokken bij schietpartij Caspar Fagelstraat'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) ? Bij een ruzie in de Zwolse Caspar Fagelstraat is eind 2013 elf keer geschoten. Dinsdag stonden drie verdachten terecht, niet alleen voor deze zaak, maar ook voor bezit van coke, een mishandeling en het oplichten van de verzekering. Of de schutter er tussen zit, wordt mogelijk begin april bekend.

Het is oudejaarsavond 2013 als een bewoner van de wijk Diezerpoort een witte Volkswagen Polo ziet inparkeren. Daarbij raakt de wagen een andere auto. Als de man er iets van zegt, krijgt hij een harde klap op zijn achterhoofd. Meer getuigen bemoeien zich ermee. Wat er vervolgens gebeurde, daarover verschillen de verklaringen. Volgens enkele getuigen reed de wagen weg en reed kort erna een zwarte Volkswagen Scirocco de straat in. Enkele mannen stappen uit, er wordt een blok hout tegen een raam gegooid en een van de inzittenden schiet buiten met een pistool in de lucht. Anderen verklaarden dat de schutter in de witte Polo zat. De politie, onderweg naar de plek van het incident, komt onderweg de witte Polo tegen. Agenten weten de wagen tot stoppen te brengen. In de wagen zaten de 21-jarige I.M. en de 22-jarige V.F., beide uit Zwolle. De Scirocco is even later een paar straten verderop aangetroffen zonder inzittenden. De wagen zou volgens de politie met grote haast zijn achtergelaten. In de wagen: onder meer het paspoort van de 20-jarige Zwollenaar A.M., broer van de andere verdachte. Ook in de auto werd coke aangetroffen. De wagen stond op zijn naam.

Op de handen van I.M. en van V.F. zijn schietresten gevonden, afkomstig van een pistool niet gebruikt door de politie. Volgens I., die de Polo bestuurde, is hij na het handgemeen weer in de auto gestapt en weggereden. Van een schietincident weet hij niets. V.F. zat die avond bij hem in de Polo. Ze hebben rondjes door Zwolle gereden, veel meer had hij niet te verklaren. Een getuige verklaarde dat I. bij het incident dreigde een paar maten op te trommelen. ?Ik heb niemand gebeld?, zei hij. De schietresten betekenen niet dat een van het tweetal daadwerkelijk die avond geschoten heeft. Het is zelfs mogelijk dat looddeeltjes op hun handen zijn gekomen toen ze geboeid op de achterbank van de politiewagen zaten.

En dan lag er in de zwart Scirocco nog een telefoon met daarop een foto waarop A.M. te zien is met een vuurwapen in zijn handen. Experts van de politie zagen er een Glock in, het wapen waarmee mogelijk in de straat is geschoten. A. zei dat hij ooit eens zo'n wapen in handen heeft gehad. De wagen stond op zijn naam, maar dat was een vriendendienst. Veel mensen hadden een sleutel en veel mensen gebruikten de wagen. Hij beweerde er die avond niet in gezeten te hebben. De cocaïne, waarop ook vingerafdrukken van hem gevonden zijn, daar had hij niets mee te maken.

Het schietincident was een van vele feiten waarvoor het drietal zich dinsdag, en ook woensdag en donderdag dient te verantwoorden. Ze worden verder verdacht van een mishandeling en een bedreiging. I.M. zou ook de verzekering getild hebben. Hij zou schade aan zijn pizzeria Da Vinci zelf veroorzaakt hebben. Ook meent het Openbaar Ministerie dat het drietal verantwoordelijk is voor de explosie in de pizzeria op 3 maart. Die ochtend knalde rond kwart voor zes door een ontploffing de hele voorgevel uit het restaurant in het centrum van Zwolle. Daarna ontstond een hevige brand. Tien bewoners van appartementen moesten tijdelijk elders wonen. Het onderzoek naar de ontploffing is nog niet afgerond. Deze zaak komt later dit jaar alsnog voor de rechters. In de huidige strafzaak komt het Openbaar Ministerie mogelijk dinsdagmiddag met een eis.

 

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59