Initiatiefnemers voor Spoorzone vallen in de prijzen
Initiatiefnemers voor Spoorzone vallen in de prijzen brugmedia.nl

Initiatiefnemers voor Spoorzone vallen in de prijzen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Een verplaatsbare skatebaan, een multifunctionele voetbalkooi en mobiele groenpaviljoens die uitnodigen tot ontmoeting. Dat zijn de drie ideeën die als origineelste werden beoordeeld voor tijdelijke activiteit in de Spoorzone Zwolle en die ook iets toevoegen voor de omgeving volgens de jury. De bedenkers krijgen een geldbedrag om het idee verder te brengen en daadwerkelijk uit te voeren. Het winnende idee van Max Melching uit Hengelo werd beloond met 5.000 euro. Hij wil een verplaatsbare skatebaan maken die bestaat uit prefab-elementen, waarmee variabele opstellingen gemaakt kunnen worden. De baan kan zowel geschikt gemaakt worden voor street- als voor bowlskaters en kan ook ruimte bieden aan groen en water of als zitelement worden gebruikt.

Daarnaast vielen nog twee plannen in de prijzen. Bouwkunde-studenten Myrthe Hidding, Lars Melenhorst en Martijn Aalbers kwamen met het  idee van een multifunctionele sportkooi. Die is in de zomer te gebruiken voor voetbal en basketbal, in de winter geschikt om te schaatsen of voor ijshockey. Zoiets is er nog niet in Zwolle. Zij kregen een bedrag van 2.500 euro om hun idee verder vorm te geven. Een zelfde bedrag was er voor beeldend kunstenaar Merijn Vrij, die samen met ontwikkelaar Jos van Leussen voorstelt tijdelijke groenpaviljoens te plaatsen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld op het Lubeckplein of het stationsplein. De paviljoens nodigen uit tot spontane ontmoetingen en korte evenementen. Dit idee is vorig jaar al met succes uitgevoerd op het stationsplein in Groningen. Wethouder Ed Anker reikte de prijzen uit samen met Coby Zandbergen (voorzitter college van bestuur van vakschool Cibap), die van mening is dat het best een ingewikkelde opdracht was. ?De jury heeft bij de beoordeling van de inzendingen gekeken naar originaliteit voor Zwolle, de haalbaarheid van het plan, het eigenaarschap en de toegevoegde waarde voor de omgeving.?

De komende jaren wordt er veel gebouwd en verbouwd in het stationsgebied. Dat betekent dat er plekken en gebouwen zijn die korter of langer leeg staan en nog geen eindbestemming hebben. Door een tijdelijke invulling te geven aan dit soort plekken wordt het gebied levendiger. Daarom ging Het Oversticht ? in opdracht van de provincie Overijssel en in samenspraak met de gemeente en NS - aan de slag om ideeën voor tijdelijke initiatieven voor de Spoorzone te vragen. ?Het mooie van deze prijsvraag is dat de ideeën een sociaal element toevoegen aan dit ruimtelijke project?, aldus Ed Anker.

De jury bestond uit vertegenwoordigers van NS, Cibap/de Zwolse Acht, de gemeente Zwolle, werkgroep sociale kwaliteit Spoorzone, jongeren en Het Oversticht.

 

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 19 uur geleden