Fietsersbond kritisch over Primark, maar maakt geen bezwaar
Fietsersbond kritisch over Primark, maar maakt geen bezwaar brugmedia.nl

Fietsersbond kritisch over Primark, maar maakt geen bezwaar

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - Fietsersbond-Zwolle heeft besloten geen officiële zienswijze of bezwaren in te dienen tegen de vestiging van Primark. Edwin Koster, voorzitter van de Fietsersbond-Zwolle: ?Wij zijn er niet op uit ontwikkelingen in onze stad te vertragen. Wij willen juist meedenken, als het moet ook zeer kritisch, om zo Zwolle als fietsstad vooruit te helpen.?

Volgens de woordvoerder heeft de Fietsersbond de gemeente erop gewezen dat Primark bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning  een bedrijfsvervoersplan dient  te leveren.  "Dat plan is er inmiddels en is door de Fietsersbond tegen het licht gehouden. Uit het plan blijkt dat Primark vrijwel geen enkele verantwoordelijkheid neemt of betrokkenheid toont voor wat betreft de gevolgen van de vestiging voor het fietsverkeer. Eigenlijk zegt Primark dat de gemeente dat maar moet oplossen."

Aan de hand van cijfers over bezoekersaantallen die door Primark zijn geleverd,  aangevuld met gemeentelijke gegevens over de herkomst van bezoekers aan de binnenstad, heeft de Fietsersbond uitgerekend hoeveel fietsen daardoor extra in de omgeving moeten worden gestald. Die extra druk kan niet worden opgevangen in de bestaande stallingen. Om te voorkomen dat fietsen straks voor de deur van collega-detailhandelaren en verspreid over de Melkmarkt worden gestald, stelt de Fietsersbond voor dat fietsparkeren voor het pand van Primark mogelijk blijft. "Uitbreiding van het stallingsverbod van de Grote Markt naar de Melkmarkt is ongewenst, want op deze drukke locatie verdwijnen door de herinrichting van de Oude Vismarkt toch al een flink aantal stallingsplaatsen."

Primark neemt volens de Fietsersbond ook geen fysieke maatregelen om het eigen personeel (160 personen tijdens piekuren) tegemoet te komen in het stallen van fietsen bij de werkplek. De eerder geplande fietsenkelder is uit de bouwplannen geschrapt. Het bedrijf zegt het personeel te instrueren om fietsen te plaatsen in de openbare stallingsruimten. Hierbij wordt gewezen op gemeentelijke plannen voor stallingen aan Gasthuisplein en Grote Kerkplein. Deze plannen zijn volgens de Fietsersbond echter nog niet uitgewerkt en besluiten zijn nog niet genomen. "Bovendien zijn die stallingen hard nodig om de huidige en toekomstige fietsparkeernood op te lossen. Daarnaast weten we uit ervaring dat uitsluitend verwijzen naar fietsparkeerplaatsen niet werkt. Fietsers laten zich niet snel sturen. Kom met goede alternatieven, verleid de fietsers met comfort, dan kun je ook serieus handhaven,?  aldus Koster.

Uit het vervoersplan blijkt dat Primark denkt dat 80 procent van het aantal personeelsleden met het openbaar vervoer komt. Dat  is volgens de Fietsersbond niet reëel. In Zwolle liggen de verhoudingen heel anders.  Primark  rekent op personeel in de categorie jong en laag-ingeschaald. Het valt dan eerder te verwachten dat zeker 50 procent van het personeel, afkomstig uit Zwolle, op de fiets naar het werk komt. De Fietsersbond verwacht dat dat problemen gaat veroorzaken. Om dat  te voorkomen stelt ze voor dat Primark, eventueel in samenwerking met andere bedrijven en de gemeente, de gesloten fietsenstalling onder het Maagjesbolwerk als personeelsstalling in gebruik neemt. In het kader van maatschappelijk ondernemen zou voor wat betreft de bedrijfsvoering gekeken kunnen worden naar de inzet van mensen met een arbeidsbeperking.

Tot slot wil de Fietsersbond aandacht voor de fiets tijdens het slopen en bouwen aan de Melkmarkt. ?Het kan niet zo zijn, dat de tijdelijke stallingen die  langs het bouwterrein geplaatst zijn om de het verbod op stallen op de Grote Markt op te vangen, al die tijd onbereikbaar worden.?

 

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 23 apr, 08:18
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 22 apr, 17:02
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 22 apr, 15:16