Afbeelding

'Hypotheekrente gaat weer stijgen'

Partnerbijdrages

Economen van ABN AMRO melden dat de hypotheekrente naar verwachting de bodem heeft bereikt. In 2015 gaat volgens hun de rente weer stijgen.

De eerste tekenen daarvan zijn al zichtbaar: ASR en Delta Lloyd hebben vorige week als eersten de rente verhoogd. Wie de hypotheek nu oversluit, is spekkoper. De rente is op zijn laagste punt. De rente 10 jaar vast is nu al onder de drie procent.

Normen
Wie dit jaar de hypotheek oversluit (of een mondeling akkoord bereikt over de aankoop van een woning in 2015), kan nog tot vijf keer het bruto jaarinkomen lenen. Op 1 januari worden de normen fors aangescherpt. Ook dient er vaker eigen geld ingebracht te worden; dit jaar mag nog 104 procent van de waarde van de woning (of de koopsom) worden geleend, vanaf 1 januari is dit 103 procent. Aan alle kanten worden de hypotheekmogelijkheden dus terug geschroefd.

Aflossingsvrij

Wie voor het eerst een huis koopt, dient de volledige hypotheek af te lossen. Echter, wie op dit moment al een aflossingsvrije hypotheek heeft, mag deze ook na het oversluiten van de hypotheek aflossingsvrij houden met behoud van rente aftrek. In combinatie met de huidige rentestand wordt de maandlast dan lager dan ooit tevoren.

Terpstra Assurantiën & Hypotheken heeft deze week een aanbieding met de scherpste rente van dit moment en forse korting op de kosten. Kijk voor meer informatie op de paginagrote advertentie elders in deze krant. Of surf naar www.terpstrahypotheken.nl.