Pedro Sluiter

Echtpaar Gijzen-Nützinger 65 jaar getrouwd

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages

STADSHAGEN ? Gijsbert Roepnaam Gijs) Gijzen en Margaretha Paula (roepnaam Marga) Nützinger vierden maandag hun briljanten huwelijksfeest. Burgemeester Henk Jan Meijer ging bij het echtpaar op bezoek om hen te feliciteren. Gijs Gijzen is geboren op 28 oktober 1927 in Kerkrade (L), Maria Nützinger op 8 mei 1931 in Bandjermasin, Nederlands Indië.

Begin 1947 werd Gijs Gijzen ter vervulling van zijn dienstplicht uitgezonden als marechaussee naar Nederlands Indië. Hij kwam terecht in Lawang waar hij met zes man werd gelegerd in een grote villa. Hij leerde daar zijn echtgenote kennen tijdens een muziekfeest wat door de militairen werd gegeven ter gelegenheid van Koninginnedag en waar de hen inmiddels bekende burgers voor waren uitgenodigd. Zijn werk bestond daar uit het controleren van hetgeen vervoerd werd door de bedrijven, het normale politiewerk en het werk van de militaire politie. Nadat hij in alle uithoeken van Java was geweest, keerde hij terug naar Malang. Daar was het gezin waartoe Marga Nützinger behoorde, inmiddels ook naartoe verhuisd. Op 20 oktober 1949 zijn zij daar in het huwelijk getreden en vestigden zij zich daar ook.

Na de souvereiniteitsoverdracht werden zij toch nog onverwachts opgeroepen voor de terugreis naar Nederland. In 1950 kwamen zij aan in Weesp (NH) waar de familie van Gijs Gijzen al sinds langere tijd woonde. Zij kregen daar een huis toegewezen. In 1951 werd de oudste dochter daar geboren, drie jaar later werd het gezin uitgebreid met nog een dochter.

Gijs Gijzen zag het niet zitten om na zijn terugkeer in dienst te blijven en kwam in het verzekeringsvak terecht als inspecteur. In 1955 verhuisde het gezin vanwege het werk naar Zwolle waar het eerste huis werd gekocht in Assendorp. Daar werd de derde dochter geboren. Mevrouw Gijzen had de zorg voor het gezin en was een perfecte gastvrouw tijdens de bijeenkomsten die haar man veelal bij hen thuis had met zijn collega's.

Toen de wijk Holtenbroek, deel II werd opgeleverd, werd een voor die tijd hypermoderne woning gekocht, de zogenaamde drive-in woning. Daar ging het gezin wonen en in 1964 begon Gijzen er als zelfstandige een eigen assurantie- en administratiekantoor. Marga Gijzen bemande, als haar man naar de klanten was, de telefoon van de zaak, nam verzekeringsaanvragen in behandeling en maakte de afspraken.  Zij waren altijd geïnteresseerd in de nieuwe ontwikkelingen van de stad en zijn, toen het eerste deel van Stadshagen werd opgeleverd, daarheen verhuisd, waar zij nog steeds wonen.

Het echtpaar had naast het drukke bestaan een grote voorliefde voor reizen binnen Europa met de caravan. Italië was hun favoriete vakantieland, maar daarnaast zijn vele andere landen bezocht van Denemarken tot Griekenland en wat daar tussenin ligt. Andere hobby's zijn voor Gijs Gijzen tuinieren, vissen en vroeger ook klussen, schilderen en behangen, ook in de gezinnen van de kinderen. Pas op zijn tachtigste verjaardag verkocht hij zijn verzekeringsportefeuille en ging met pensioen. Maar al snel verveelde hij zich en schreef zich in bij uitzendbureau Oudstanding, waarvoor hij een aantal dagen per week het hele land doorkruiste om auto's weg te brengen. Dit heeft hij nog een aantal jaren gedaan.

Marga Gijzen kookte de meest uiteenlopende maaltijden waarvan de hele familie meegenoot. Tot voor kort kwam het hele spul, inmiddels dik twintig personen met verjaardagen en feesten bij hen thuis waar werd genoten van haar kookkunst. Daarnaast was zij altijd steun en toeverlaat en sprong bij in de jonge gezinnen van de kinderen. Nu puzzelt ze nog en is graag in de weer met planten en bloemen.

Daarnaast zijn er nog twee bezigheden een extra vermelding waard: Gijs Gijzen bakt voor Oud en Nieuw voor de hele familie inclusief zelfs vrienden van de kleinkinderen, oliebollen en appelbeignets. De oliebollen zijn vermaard en er werden er met gemak een kleine tweehonderd gebakken. Nu is dat nog steeds zo maar dan ongeveer de helft en hij wordt volgende week al 87. Marga Gijzen bakte voor de Kerst altijd Weihnachtstollen (kerstbroden) voor de hele familie. Tot voor een paar jaar geleden verzamelde de hele familie zich op kerstavond bij hen thuis, waarna de Kerstdagen werden ingeluid met een gezamenlijke maaltijd en cadeautjes.

Het gezin bestaat inmiddels uit drie dochters, drie schoonzonen, vijf kleinzonen, één kleindochter, de partners van de kleinkinderen en vier achterkleinkinderen van vijf, vier, één en bijna één. Gijs Gijzen mag zich nog verheugen in een goede gezondheid. Marga Gijzen heeft sinds begin dit jaar een ernstige rugaandoening, waardoor zij slecht ter been is. Beiden hebben nog volop belangstelling voor wat zich afspeelt binnen en buiten het gezin waar de banden hecht zijn.