Afbeelding

Raad van State verbaasd over megaomzetten Zwolse bouwmarkten

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

DEN HAAG ? ?Ik weet dat Zwollenaren goede kooplui zijn, maar dat de bouwmarkten hier 63 procent meer omzet maken dan de gemiddelde bouwmarkt in Nederland, verbaast mij.? Daarmee deelde de voorzitter van de Raad van State dinsdag de verbazing die ook bij concurrent Praxis leeft.

Praxis eiste in een spoedprocedure bij de Raad dat het bestemmingsplan voor de vestiging van een bouwmarkt van Hornbach in Zwolle wordt geschorst. De megaomzet ver boven het landelijke gemiddelde voor bouwmarkten staat in een onderzoek dat volgens de gemeente aantoont dat er nog ruimte is voor de nieuwe bouwmarkt van Hornbach. Die moet komen op het voormalige Shell-terrein op de hoek van de Blaloweg en de Katwolderweg.

Praxis vreest de komst van de concurrent en zegt dat er geen behoefte is aan een nieuwe bouwmarkt met tuincentrum in Zwolle. Het zou leiden tot het omvallen van een andere bouwmarkt en tot een onaanvaardbare leegstand. Volgens de advocaat van Praxis deugt er weinig van het onderzoek van de gemeente. ?Het is ongeloofwaardig en de gevolgde methode van onderzoek is manipuleerbaar. Er kan met gegevens worden gerommeld om een gewenst resultaat te bereiken. Ook voldoet het onderzoek van de gemeente niet aan de eis dat er een actuele regionale behoefte aan een nieuwe bouwmarkt moet zijn. De gemeente heeft dat niet onderzocht?, zegt Praxis. De advocaat vroeg de Raad om onafhankelijke deskundigen in te schakelen.

Veel animo om dat te doen was er niet bij de raadsvoorzitter. Hij meldde ook dat concurrentie nu eenmaal kan betekenen dat er een bouwmarkt omvalt. Bij het maken van een bestemmingsplan telt concurrentie niet mee. Maar onaanvaardbare leegstand is wel een punt, want een bestemmingsplan gaat over een goed gebruik van de beschikbare ruimte. Toch is er niet veel hoop voor Praxis. Bouwmarkt Gamma deed eerder dit jaar ook al een poging om het bestemmingsplan voor de vestiging van Hornbach te laten schorsen. De Raad van State wees het verzoek van Gamma af.

Een woordvoerster van de gemeente verklaarde dat de regionale behoefte wel was onderzocht. En er is volgens haar nog ruimte voor een nieuwe bouwmarkt. De advocaat van Hornbach meldde dat deze bouwmarkt voor elke nieuwe vestiging in Nederland te maken krijgt met procedures van concurrenten om de vestiging tegen te houden. Maar na de komst van een vestiging van Hornbach is er nog geen enkele concurrent omgevallen, aldus de advocaat.

 

De Raad doet binnen twee weken uitspraak.