Auteurs boek ?Lang zullen we leven' zijn verrast over vele positieve verhalen
Auteurs boek ?Lang zullen we leven' zijn verrast over vele positieve verhalen brugmedia.nl

Auteurs boek ?Lang zullen we leven' zijn verrast over vele positieve verhalen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE ? ?Lang zullen we leven' is de titel van het derde boek van Erna Oosterveen en Esther Boontje. ?We zijn een beetje cynisch begonnen, maar de verhalen zijn veel vrolijker geworden dan we vooraf hadden gedacht.?

?Hoe moet dat met ons?', was voor het schrijversduo het uitgangspunt van hun eerste in eigen beheer uitgegeven boek. Beide rond de vijftig jaar en zp'ers, kwam de vraagstelling hoe hun oude dag eruit zou gaan zien. ?Daarom zijn we op onderzoek uit gegaan?, begint Boontje. ?We hebben leeftijdsgenoten gevraagd hoe ze zich op hun ?oude dag' voorbereiden, zijn bij ouderen op bezoek geweest om te vragen hoe zij dat hebben gedaan met daarbij de vraag hoe het is om in deze tijd oud te zijn.? Waar voor veel mensen het ouder worden gelijkstaat aan achteruitgang en aftakeling, verraste het Oosterveen en Boontje dat ze vooral positieve verhalen kregen. Oosterveen: ?Het gezegde ?hoe ouder, hoe gelukkiger' blijkt te gelden. Mensen hebben een grotere acceptatie en zijn veel vaker tevreden. Wat je in de media veel ziet, dat het allemaal kommer en kwel is, herkennen we niet. De groep ouderen blijkt heel veelkleurig en veel mensen zijn heel goed in staat hun leven zelf in te kleuren.?

Lastig

De auteurs werkten een jaar lang aan de publicatie. Ze spraken daarvoor veel mensen; vijftien interviews staan in het boek. De contacten legden ze via financiers uit de zorgsector, ze ondervroegen studenten van het Deltion College die voor ouderenzorg hebben gekozen, deelnemers aan het gemengde koor van ouderen en jongeren LAB 1870 en mensen uit hun eigen omgeving. ?We vonden het eerst wel een beetje lastig wat je wel en niet kan vragen?, erkent Boontje. ?Maar al snel merkten we dat mensen eigenlijk heel graag willen praten. Het boek begint echter vooral met de vraag wanneer ben je eigenlijk oud bent. Wij merken het zelf eigenlijk vooral aan de toon van de vraag ?kan ik u helpen' in de bouwmarkt of bij het scrollen van je geboortejaar op internet. Feit is dat iedereen zich eigenlijk jonger voelt. Bijvoorbeeld het stel van 88 en 65 dat zegt zich weer 19 te voelen als ze zoenen op de gang.?

De belangrijkste conclusies van het duo zijn dat oud niet grijs is, maar veelkleurig en dat mensen een goede oude dag voor een belangrijk deel zelf kunnen beïnvloeden. ?Het is mooi te zien dat veel mensen de levenskunst verstaan en genieten van iedere mooie dag. De kunst is om je daarin jong al te bekwamen door te sparen, een sociaal netwerk op te bouwen en hobby's te hebben. De verzorgingsstaat wordt minder en jongeren willen daar nog niet aan. Maar hoe ouder, hoe gelukkiger gaat wel op. En we hebben heel gewone mensen geïnterviewd die best wel de nodige dingen hebben meegemaakt, maar die kunnen genieten van kleine dingen en echt wat van het leven weten te maken?, aldus Oosterveen. Haar collega schetst nog de bijzondere reactie van een man met een spierziekte. ?Hij vertelt ons dat hij boft met de omstandigheden waarin hij leeft. We waren wel onder de indruk van zijn positieve instelling, ondanks al zijn beperkingen.?

Herkenning

Het boek is volgens de auteurs interessant voor mensen die zich willen voorbereiden hoe ze oud willen worden. Voor ouderen is het boek volgens hen ?een feest der herkenning' en geeft het inspiratie. Ook zorgmedewerkers zouden er hun voordeel mee kunnen doen. ?Die hebben niet altijd zicht op de veelzijdigheid van ouderen.?

?Lang zullen ze leven' is vrijdag in Meppel gepresenteerd en is verkrijgbaar in de boekhandels in Zwolle en Meppel of te bestellen via de website: www.langzullenweleven.com.

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 22 uur geleden