Onbruikbaar veen levert vertraging op voor Ruimte voor de Rivier Zwolle
Onbruikbaar veen levert vertraging op voor Ruimte voor de Rivier Zwolle brugmedia.nl

Onbruikbaar veen levert vertraging op voor Ruimte voor de Rivier Zwolle

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE ? Bij Schelle en Westenholte wordt gewerkt aan de dijken om de IJssel bij hoogwater meer ruimte te geven. De werkzaamheden voor het project ?Ruimte voor de Rivier' zijn in 2012 begonnen en zouden in 2015 worden afgerond. Dat wordt later.

Bij Westenholte worden geulen aangelegd en wordt de dijk driehonderd meter landinwaarts verplaatst en bij de Scheller en Oldeneler buitenwaarden komen nevengeulen in de uiterwaarden. Een grote tegenslag was dat het veen, waarvan er ook iets meer aanwezig was dan verwacht, in beide gebieden ongeschikt bleek voor hergebruik, vertelt projectleider Gerrit Kuper van waterschap Groot Salland. ?De grond die wordt gebruikt voor de aanleg van de nieuwe dijk en het deels dempen van de zandwinput in Schelle komt zoveel mogelijk uit deze twee gebieden zelf. We verwachtten dat we het veen ook konden gebruiken. De bevoegde autoriteiten van Rijkswaterstaat hebben het echter afgekeurd, omdat de vrees bestaat dat het wegspoelt en dan bij Kampen of in het IJsselmeer komt te liggen. Dan bereiken we het tegengestelde van wat we beogen.?

Mikado

Het gevolg was dat het hele grondstoffenplan op de kop moest. ?Een soort mikado', noemt Kuper het. ?Als je één stokje oppakt heeft dat gevolgen voor alle andere. De planning wordt anders en daarin moeten alle betrokken instanties als Rijkswaterstaat, de Provincie en natuurorganisaties zich kunnen vinden.?

Planning

De tegenslag betekent dat de planning wordt aangepast en de projecten niet in 2015 worden opgeleverd, verwacht Kuper. ?De aannemer gaat nu zo snel mogelijk met de aanleg van de dijk aan de slag. Dat moet ook gefaseerd, om te zorgen dat de dijken stevig genoeg worden.? Wanneer de projecten dan wel worden opgeleverd, kan de projectleider niet zeggen. ?De exacte planning hebben we nu nog niet scherp, maar daarop willen we niet wachten; we willen nu door met het werk. Als de dijk klaar is, moet die een jaar rusten om genoeg stevigheid te krijgen. Pas daarna wordt de oude dijk verwijderd. Over de veiligheid hoeft Zwolle zich dus geen zorgen te maken. We proberen de projecten in ieder geval zo snel mogelijk na de geplande datum op te leveren.? Dat de vertraging of financiële gevolgen heeft, lijkt buiten kijf. Kuper: ?De exacte omvang is nog niet duidelijk, maar het past binnen onze potjes onvoorzien. Belangrijk, want we zijn met veel gemeenschapsgeld aan het werk.? Voor het project Westenholte is in totaal 38 miljoen euro gebudgetteerd, voor Schelle staat 17 miljoen euro op de begroting.

Contract

Kuper verwacht dat er de komende weken weer meer activiteit van de aannemer in de gebieden is. ?Die werkt volgens een innovatief contract. In het verleden gaven we met een bestek exact aan wat die allemaal moest doen. Nu hebben we zelf het dijkontwerp gegeven en moet hij verder zelf de ontwerpfase doen.?

De vertraging ten spijt, geniet Kuper zichtbaar van ?zijn' projecten. ?In eerste instantie gebeurt dit allemaal voor de veiligheid. Wat ik zo mooi vind, is dat we dat combineren met natuurontwikkeling en we wat toevoegen aan de ruimtelijke kwaliteit van dit gebied. We proberen zoveel mogelijk van deze ontwikkelingen te delen. Dat doen we via onze site en bij het informatiecentrum dat we bij De Vreugdehoeve hebben ingericht. Ook geven we veel excursies in de gebieden en hebben we speciale lespakketten gemaakt voor het basis- en middelbaar onderwijs.?