CCC-leerlingen bezoeken conferentie in Isral

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Spannend vinden ze het niet. Interessant des te meer. Lieke Poirot en Jelle Kranenborg, beide 5 VWO-leerlingen van het Carolus Clusius College (CCC), vertrekken zaterdag naar een vierdaagse internationale UNESCO-conferentie in Jeruzalem over jongeren en leiderschap. Het hoogtepunt: een ontmoeting met de Isralische president Netanyahu.

Lieke en Jelle zijn twee van de vier Nederlandse deelnemers die voor deze conferentie zijn geselecteerd. "In het voorjaar lagen er flyers in onze school, waarin iedereen werd gevraagd om zich voor deze conferentie aan te melden", vertelt Lieke. "We moesten daarvoor in het Engels een brief schrijven met onze motivatie waarom wij dachten de juiste mensen voor deze conferentie te zijn." De inschrijving stond open voor jongeren van 17 tot 22 jaar van de twaalf UNESCO-scholen in Nederland. Bij het CCC reageerden vijf leerlingen. "Meestal zijn er meer inzendingen", zegt docent Theo Brandsma die de leerlingen begeleidt. "De conferentie valt echter in de examenperiode en daardoor kwam het voor leerlingen uit 6 VWO niet goed uit." Jelle daarentegen is wel gelukkig met de gekozen periode. "Ik word twee dagen voor de conferentie 17, dus ik mag net mee."

Netwerken
Het onderwerp van de door de Unesco en het Isralische ministerie van onderwijs georganiseerde conferentie lijkt Lieke op het lijf geschreven. "Het gaat over jongeren en leiderschap en hoe je dat ziet. Ik zit hier op school in de leerlingenraad en tevens in de Jongerenraad Overijssel. Wellicht ben ik daardoor geselecteerd; ik kan de kennis die ik opdoe direct met anderen delen. De conferentie is in ieder geval een mooie manier om mij verder in leiderschap te verdiepen." Maar uiteraard heeft ook Jelle duidelijk zijn redenen om zich aan te melden. "Ik ben regelmatig actief voor UNICEF en vind het interessant om mee te denken over de toekomst. Verder kun je op zo'n conferentie natuurlijk mooi netwerken. Je weet nooit waar het goed voor is." De titel van de conferentie is 'Take the lead', voegt Brandsma toe. "Het gaat er om dat uit de jeugd van nu de leiders van later moeten komen. Het idee is dat als je mensen vroeg voorbereidt, ze later betere leiders worden. Het zal interessant worden, want de deelnemers komen uit alle windstreken. Iedereen begrijpt dat een Amerikaan, een Oegandees of een Rus heel anders tegen leiderschap zal aankijken." Tijdens de conferentie zullen Lieke en Jelle veel deelnemen aan workshops, sessies en lezingen. Daarnaast is er ook gelegenheid om de bekende toeristische trekpleisters van Isral te bezoeken.

Het hoogtepunt is wel de ontmoeting met de Isralische president Netanyahu. Anderhalf uur staat er voor ingeruimd. Maar hoe die tijd wordt ingevuld, is voor de leerlingen en hun begeleider nog een verrassing.