Gerechtsgebouw `binnenste buiten gekeerd´

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Of de bezoeker of passant zich er direct helemaal van bewust zal zijn, is niet gezegd. Maar het nieuwe gerechtsgebouw van Zwolle heeft precies een omgekeerde opzet dan de oude. De publieksruimten liggen niet langer verscholen in het pand. In plaats daarvan zijn ze naar buiten gericht, aldus architect Rob Hootsmans, die vrijdag voor de pers een toelichting gaf om het ontwerp dat hij vooral typeert als `eenvoudig´.


"Het gebouw kenmerkt zich verder door veel licht, dat van de zijkant en van boven het gebouw binnenkomt. Dat heeft een positief effect op zowel de mensen die er werken als zij die komen voor een rechtszitting. Bovendien is het duurzaam, want ook op plekken die dieper in het gebouw liggen, hoeft minder vaak het licht aan. De zijwand laat zonlicht door, maar houdt warmte tegen. Hierdoor hoeft de airco minder vaak aan." Het complex dat pal naast het oude gerechtsgebouw is verrezen, heeft een tweelaags parkeerdek. Een paar meter boven de grond tref je alle publieke ruimten. Daar weer boven is de kantoorruimte voor de mensen die er werken. Voor het hele gebouw geldt dat die aan alle eisen op het gebied van duurzaamheid voldoet en meer dan dat verzekerde Hootsmans. "Dit gebouw is een van de meest duurzame van heel Nederland."


Graag lichtte de architect nog even de keuze voor openheid toe. "Aan de ene kant tellen veiligheidseisen steeds meer, anderzijds was er ook de sterke wens voor transparantie. Zwollenaren die voorbij komen, moeten het gevoel hebben dat ze naar binnen kunnen kijken. Overigens is het niet zo dat je iedereen, bijvoorbeeld een verdachte of familielid daarvan, kunt zien. Allereerst valt zo´n persoon al snel weg tegen de achtergrond en ten tweede zijn er plekken waar je uit het zicht kunt zitten. Voor de mensen die binnen het gebouw zijn, kan het echter juist heel fijn zijn om naar buiten te kunnen kijken en de stad te zien. De gedachte er achter is dat het een bijna meditatieve uitwerking moet kunnen hebben, waar je in het oude gebouw al snel het zicht op de buitenwereld en je oritatie kwijt was. Het nieuwe gebouw heeft gewoon veel meer mogelijkheden."