Zwollenaar opnieuw verdacht van misbruik dochters

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE / JPZ - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Zwolle achttien maanden gevangenisstraf geist tegen de 54-jarige J.H.J. uit Zwolle. De man wordt ervan verdacht dat hij jarenlang zijn dochter en stiefdochter seksueel misbruikte. Het is niet de eerste keer dat hem iets dergelijks wordt verweten. J. werd vijf jaar geleden veroordeeld voor misbruik van een andere dochter.

Het onderzoek naar die zaak toentertijd, was voor de nu 20- en 23-jarige (stief)dochter geen aanleiding geweest om ook aangifte te doen tegen hun vader. Ze zouden het toen nog niet hebben gekund, zo verklaarden ze. 'Opmerkelijk', zo meende de raadsvrouw van J. 'Het is hen toen zelfs gevraagd of hun vader ooit op een verkeerde manier aan hun had gezeten. Toen hebben ze hierop ontkennend geantwoord', zei ze. 'Dit was toch het moment om hiermee te komen.´ De twee slachtoffers deden vorig jaar echter pas aangifte.

De biologische dochter van J. had haar verhaal tot dan toe alleen toevertrouwd aan papier. Daarin schreef ze dat haar leven was verpest, omdat haar vader aan haar had gezeten. Haar zwager vond de brieven echter, waarna de vrouw haar verhaal uit de doeken deed.
'Toen ik hoorde van het misbruik van mijn halfzus´´, voelde ik me schuldig, zei het tweede slachtoffer tijdens de zitting. 'Dit was voor mij ook aanleiding om aangifte te doen. Ook bij mij heeft hij, van mijn twaalfde tot vijftiende jaar, dingen gedaan die ik niet wilde.´ De vrouwen stapten uiteindelijk samen naar de politie.

J. ontkende beide verwijten. 'Ik heb gefaald als vader, maar ik heb hen niet misbruikt.´ Hij zou maar sporadisch contact hebben gehad met deze dochters. 'Ze klopten bij me aan als ze problemen hadden. Dan hielp ik hen.´ De advocate noemde de verklaringen van de slachtoffers onbetrouwbaar. 'Waarom deden ze nu pas aangifte, terwijl hier eerder aanleiding voor was?´ Hierom en wegens gebrek aan ondersteunend bewijs, pleitte ze voor integrale vrijspraak.

De officier van justitie dacht daar anders over. Zij noemde de verklaringen van de slachtoffers consequent en gedetailleerd. Hierbij verwees ze naar de eerdere veroordeling van de verdachte. Ze achtte het misbruik van beide slachtoffers bewezen. 'Dat de jeugd van de meisjes niet over rozen is gegaan, maakt nog niet dat ze liegen.'

Uitspraak: 4 oktober.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59