Collectie Machinemuseum gaat van de hand

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - De gemeente Zwolle roept met een advertentie instellingen op vóór 15 januari hun interesse in de gehele collectie van het Machinemuseum bij de gemeente te melden. De reacties worden naast de al ingediende verzoeken tot overname gelegd en daaruit wordt bepaald waar de collectie naar toe gaat.

Bij de selectie hanteert de gemeente vier criteria. Allereerst gaat de overname van de gehele collectie voor op overname van delen van de collectie. Vervolgens gaat interesse uit de regio Zwolle/Overijssel voor op interesse uit de rest van Nederland. Ten derde gaat interesse van musea voor op die van particulieren. Tot slot gaat de potentile nieuwe eigenaar die een substantile bijdrage levert in de vervoerskosten voor op degene die geen bijdrage wil betalen. Bij de gemeente hebben zich inmiddels twee geïnteresseerden gemeld die de gehele collectie willen overnemen. Het gaat om Grootmoederstijd - en motorenmuseum in Nieuwe Nieuwdorp (Noord-Holland) en een machinemuseum in oprichting in Eijsden-Margraten (Zuid-Limburg). Vijf organisaties zijn geïnteresseerd in delen van de collectie.

De basiscollectie bestaat uit circa 200 motoren en machines van uiteenlopende aard en herkomst, met daarnaast deelcollecties op het gebied van gereedschappen, industriereclame, technische onderwijsmiddelen en historische documentatie. De collecties geven een goed beeld van de technologische ontwikkeling van de verbrandingsmotor, in het bijzonder in Nederland, en daarnaast van aspecten van de mechanisatie van transport, ambacht en industrie. Met het beindigen van de subsidie aan het Machinemuseum per 1 januari 2013 komt een einde aan het museum in Zwolle. Het toenmalige bestuur wilde niet bij de ontmanteling betrokken zijn en gaf de opdracht hiervoor terug aan de gemeente Zwolle. Het nieuwe bestuur, bestaande uit wethouder Gerrit Piek (voorzitter) en vier ambtenaren, heeft de opdracht gekregen de collectie van het Machinemuseum in zijn geheel over te dragen, of als dat niet mogelijk blijkt in delen. Uiterlijk 31 december 2012 wordt de stichting ontbonden en wordt het vermogen van de stichting vereffend.