Nieuwbouw gerechtsgebouw op toppunt

Partnerbijdrages

ZWOLLE - De nieuwbouw van de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft zijn hoogste punt van 24,5 meter bereikt. De nieuwbouw naar ontwerp van architect Rob Hootsmans kenmerkt zich door de licht gekartelde vorm van de gevel. In het ontwerp staat de omgeving centraal, verschillende vlakken en hoogtes van de gevel worden bepaald door de omliggende bebouwing. Hierdoor vormt de nieuwbouw straks een vloeiend onderdeel in de huidige bebouwing.
Het transparante nieuwe gebouw staat in scherp contrast met de gesloten uitstraling van de bestaande rechtbank. Na oplevering van de nieuwbouw, wordt het bestaande gebouw gerenoveerd. Dit gebeurt met het grootst mogelijke respect voor de huidige architectuur. Het bestaande gebouw is van de hand van architect Jo Kruger en heeft een monumentale waarde.
Robert S. Croll, president van de rechtbank, volgt het bouwproces op de voet. Hij merkt dat medewerkers, buurtbewoners en anderen, zoals advocaten, officieren van justitie, deurwaarders, tolken en andere professionals die regelmatig voor hun werk naar het gerechtsgebouw in Zwolle komen, steeds nieuwsgieriger worden. De bouw vindt gestaag voortgang en ligt goed op schema. Volgens Geert Klein Lebbink (bedrijfsleider Trebbe Bouw) en Altie Bolt (bedrijfsleider Dura Vermeer) verloopt de bouw voorspoedig. Alles wijst er op dat de oplevering eind 2012 wordt gehaald. Aansluitend wordt in 2013 het bestaande gerechtsgebouw gerenoveerd. In 2014 wordt het totale project van 26.500 kubieke meter opgeleverd.