Nieuw Stadsfestival krijgt 80.000 euro subsidie

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - De gemeente Zwolle heeft het Stadsfestival, theater The Young Ones en de Joseph Wresinski Stichting subsidie toegekend. Het hoogste bedrag, 80.000 euro, is voor het Stadsfestival dat in 2012 voor het eerst wordt gehouden.

Voor het cultuurbeleid heeft de gemeente 150.000 euro gereserveerd. Nu festival ZwArt haar laatste editie heeft gekend, verwacht wethouder Nelleke Vedelaar dat het nieuwe Stadsfestival de plaats van landelijk festival gaat overnemen. "Daarvoor geven we het in ieder geval de ruimte." Voor het Stadsfestival hebben evenementen-organisatoren Niek van der Sprong Producties en Sander Dol elkaar gevonden. Zij zijn de drijvende krachten achter het festival, dat wordt afgesloten met het Thorbeckegrachtfestival. De dagen ervoor zal de binnenstad het decor vormen van tal van activiteiten, waarbij ook theater De Spiegel en de Gras-week zich hebben aangesloten. Het hart ligt op het Rodetorenplein waar gratis toegankelijke voorstellingen worden gehouden. Vedelaar: "Deze samenwerking past in onze nota Evenementenbeleid. De partijen gaan voor het Stadsfestival een nieuwe stichting vormen."

Stichting The Young Ones, dat in 'De Kerk' in Dieze haar thuishonk heeft, krijgt van de gemeente 20.000 euro. "Deze stichting heeft laten zien dat je met cultureel ondernemerschap veel voor elkaar kunt krijgen", motiveerde Vedelaar het besluit. De verbinding met de Diezerpoort, die wat de gemeente nog kan worden uitgebreid met de Indische Buurt en andere wijken, is voor het college mede aanleiding voor de toekenning van de bijdrage in de exploitatie.

De Joseph Wresinski Stichting wordt vaak in een adem genoemd met 'dak- en thuislozentheater'. "Ze is echter wel actief om hoogwaardige cultuur te maken", aldus de wethouder. De stichting, die toneel maakt met arme mensen, over arme mensen, werkt dan ook met professionele theatermaker. De gemeente heeft voor hen 19.000 euro beschikbaar gesteld. De drie genoemde culturele instellingen ontvangen vier jaar lang de vastgestelde bedragen. Het restant van 31.000 euro voor het cultuurbeleid bewaart Vedelaar voor 'latere initiatieven'.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37