Waterschap: 'balgstuw om 13.30 uur in bedrijf'

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

UPDATE: Op Twitter heeft het waterschap laten weten dat de balgstuw om 13.30 uur in bedrijf zal zijn.


REGIO - Waterschap Groot Salland verwacht dat de balgstuw (drie grote ballonnen, zie archieffoto) bij Ramspol, tussen het Ketelmeer en het Zwarte Water, vandaag (donderdag) omhoog komt. "Het is helemaal afhankelijk van hoe krachtig de wind uit het Noordwesten zal worden", laat een woordvoerder weten. "Dat is een onzekere factor."

Het waterschap noemt de situatie beheersbaar. "Het zou puur een voorzorgsmaatregel zijn. De reden waarom we de balgstuw daar hebben gebouwd."

De Balgstuw treedt automatisch in werking. Dit gebeurt in de meeste gevallen als de waterstand in het Ketelmeer hoger komt dan 0.50 meter NAP. Er is echter nog een criterium: door een noordwestenstorm wordt het water vanaf het IJsselmeer en Ketelmeer opgestuwd richting het Zwartemeer. Daardoor stijgt het water bij Ramspol snel. Als er veel afvoer is vanaf het Zwartemeer -dus vanaf de andere kant- en het blijft uitstromen richting het Ketelmeer, dan sluit de Balgstuw nog niet, ook al is de 0.50 m NAP bereikt. Zodra er sprake is van instroming, dus vanaf het Ketelmeer richting het Zwartemeer, en het waterpeil is boven de 0.50 m NAP, dan treedt de Balgstuw automatisch in werking.

De Balgstuw speelt een beslissende rol bij het beschermen van West-Overijssel tegen het wassende water IJsselmeer en Ketelmeer. Dat heeft te maken met de vorm die het IJsselmeer in de afgelopen decennia gekregen heeft. Sinds de aanleg van de Afsluitdijk, de vorming van de polders en de bouw van de dijk Lelystad-Enkhuizen, is het IJsselmeer niet alleen steeds kleiner geworden, maar heeft het ook steeds meer een trechtervorm gekregen, met het Ketelmeer als smalste punt.

Bij een noordwesterstorm wordt het water opgestuwd naar het Zwartemeer en het Zwartewater, richting de stadsgrachten van Zwolle en de Sallandse Weteringen. Dit draagt het gevaar met zich mee van een overstroming van een groot deel van West-Overijssel. Met de Balgstuw is dat gevaar aanzienlijk minder.

De drie balgen zijn per stuk zo groot als tien rijtjeshuizen en hebben samen een lengte van 240 meter. Deze worden geheel automatisch gevuld met water en lucht. Binnen een uur is de Balgstuw op hoogte (4 meter) en is het achterland veilig. De Balgstuw is met een doorsnede van 10 meter de grootste balgkering ter wereld. Zolang de Balgstuw is gesloten, is het scheepvaartverkeer gestremd.