'Behandeling hartinfarct veiliger'

Partnerbijdrages

ZWOLLE - ''Door patiten met een hartinfarct in de ambulance een dosis bloedverdunners toe te dienen op basis van gewicht in plaats van een vaste dosis, wordt de effectiviteit van de medicatie vergroot, en daarmee een noodzakelijke dotterbehandeling niet alleen effectiever maar ook veiliger.'' Dit stelt de Zwolse cardioloog in opleiding Rik Hermanides. Hij is op 28 september gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Hermanides verrichte zijn onderzoek in de Isala klinieken te Zwolle. Hij volgde 1.398 hartpatiten. De in de ambulance toegediende bloedverdunnende medicatie bleek bij een groot deel van de patiten niet effectief te zijn. Dit zou kunnen worden voorkomen door betere dosering van deze medicijnen.

Voorkomen bloedingen
Mede door het toedienen van bloedverdunners bij hartinfarctpatiten kunnen bloedingen ontstaan. Patiten met een bloeding na een dotterbehandeling hebben een 3,5 keer zo hoge kans op overlijden vergeleken met patiten zonder bloeding. De bloedingen kunnen mogelijk worden voorkomen door een juiste dosering van bloedverdunners en een betere inschatting op een mogelijke bloeding bij iedere infarctpatit voorafgaand aan behandeling.

Promovendus
Rik Hermanides (Jinsum, 1983) studeerde Geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek in de Isala klinieken te Zwolle. Hij werkt momenteel als cardioloog in opleiding in de Isala klinieken. De titel van zijn proefschrift luidt Adverse outcomes after primary PCI. Hij promoveerde bij prof. dr. F. Zijlstra.