Zwolse groepen zetten inspiratie op agenda

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Veel agenda's staan vol met min of meer verplichte afspraken. Zo niet die van de verschillende Zwolse groeperingen die de stad een beetje beter en mooier willen maken. Het is althans de bedoeling van de initiators dat de nieuwe agenda met hun als dan niet gezamenlijke activiteiten energie opleveren in plaats van kosten. En dat de partijen in het kader van 'niet moeten maar mogen' van elkaar kunnen leren, alsook dat zichtbaar wordt welke maatschappelijke initiatieven er allemaal spelen in de stad.


Met dat doel kwamen 'Hanzelab', 'Samen maken we de stad', 'Kleurijk Zwolle', 'Zwolle Creatief', 'Bewust Zwolle', 'Eeuwig', '7di038', 'NewGeneration', 'Duurzaam Zwolle', 'Gewoon Zwolle' en 'Samen Zwolle' onlangs bijeen. Volgens mede-initiator Vlada Lisinenko zijn alle initiatieven gericht op de stad Zwolle. De gezamenlijke agenda moet niet alleen duidelijk maken welke activiteiten er gedurende het kalenderjaar zijn, maar ook een interactieve functie krijgen die het mogelijk maakt dat bezoekers de initiatiefnemers kunnen volgen en zien welke ontwikkelingen er zijn. Dus anders gezegd of een initiatief echt van de grond komt, of dat misschien een beetje hulp nog wel van pas komt.


Volgens Lisinenko hebben verschillende groepen elkaar al gevonden tijdens de eerste bijeenkomt. Elk van hen kreeg de mogelijkheid zich kort voor te stellen. Sommige mensen kennen elkaar al van het evenement 7di038 (de Zwolse variant van het landelijke evenement van zeven days of inspiration) eerder dit jaar. Gedurende een week werd gepoogd om mensen meer bewust te maken van wat wordt genoemd het benutten van de sociale overwaarde. Daarbij ging het niet alleen om het uitwisselen van idee maar ook om praktische zaken als het upgraden en verheffen tot kunstwerken van computers, zodat deze langer meegaan en niet worden weggegooid wat dan weer bijdraagt aan het milieu. Ook waren er toen tal van activiteiten die samenhingen met het welbevinden van mensen. Lisinenko: "Er komt volgend jaar landelijk geen vervolg op zeven days of inspiration, maar misschien dat we in Zwolle wel met een nieuwe editie komen. De vraag is wel in welke mate er behoefte aan is. Zeven days heeft al het een en ander in beweging gezet en dat was de bedoeling."