Onderscheiding Jong Goud nu ook voor groepen

Partnerbijdrages

ZWOLLE - Zwolse kinderen en jongeren die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving worden door de gemeente Zwolle in het zonnetje gezet. Drie jaar geleden werd daarom de onderscheiding 'Jong Goud' in het leven geroepen. Dit jaar mogen voor het eerst ook groepjes kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar, worden voorgedragen voor de onderscheiding. Belangrijk criterium is dat hun individuele of gezamenlijke inzet of prestatie een voorbeeldfunctie heeft.

Dit jaar vindt de uitreiking plaats op donderdag 17 november. Jong Goud Zwolle wordt jaarlijks uitgereikt op of rond de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.

Om aanvragen te stimuleren schrijft de gemeente Zwolle gericht het basis- en voorgezet onderwijs en maatschappelijke organisaties in de stad aan. In de praktijk is gebleken dat mensen kinderen makkelijker voordragen in groepsverband. Daarom heeft de jury besloten dat voortaan ook groepjes kinderen en jongeren voor Jong Goud in aanmerking kunnen komen. Jong Goud Zwolle werd in 2009 voor het eerst uitgereikt.

Een jury onder voorzitterschap van burgemeester Henk Jan Meijer beoordeelt de aanvragen. De jury bestaat verder uit zes mensen die vanuit verschillende invalshoeken met kinderen en jongeren te maken hebben, zoals de gemeenteraad, de vrijwilligerscentrale, het basis- en voortgezet onderwijs en twee jongeren die eerder met Jong Goud Zwolle zijn onderscheiden.