Afbeelding

VVN Zwolle adviseert: ‘Blijf uit de dode hoek’

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Julia Gabriël, leerlinge van groep 7a van de Geert Groteschool uit de Wipstrik, heeft een fiets gewonnen met de Nationale Veilig-op-Weg test. Daarmee test Veilig Verkeer Nederland (VVN) of kinderen de vuistregels uit de dode-hoeklessen goed kennen.

VVN afdeling Zwolle is in 2010 begonnen met het aanbieden van ‘dode-hoeklessen’ aan de Zwolse basisscholen. Het doel is kinderen bewust te maken van de gevaren van de dode hoeken bij vrachtauto’s, bussen en andere grote voertuigen. Met dode hoeken worden de plekken rondom zo’n groot voertuig bedoeld, waar mede-weggebruikers niet te zien zijn voor de bestuurder. Het afgelopen schooljaar deden weer dertig basisscholen met circa 1.500 leerlingen mee aan deze lessen, mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Zwolle en de Provincie Overijssel.

De praktijkles vond plaats bij Autorijschool Blok Huls met inzet van hun instructeurs en een grote vrachtwagen. De lessen beginnen met de speciaal voor scholen gemaakte instructiefilm ‘Veilig op weg’, waarin ze worden gewezen op de gevaren van vrachtauto’s in het verkeer. Ook worden in de film de twee vuistregels uitgelegd: ‘Blijf er rechts en ruim achter’ en ‘Houd minstens drie meter afstand’.

Of de kinderen de twee vuistregels goed hebben begrepen en ze kunnen toepassen, wordt getest met de Nationale Veilig-op-Weg test. De kinderen moeten acht meerkeuzevragen beantwoorden. De uitslag: maar liefst 550 kinderen hadden acht goede antwoorden. Zij dingen mee naar een landelijke prijs. De kans is dus klein dat die prijs net in Zwolle terecht komt. Daarom hadden Rijschool Blok Huls en Fietswinkel Ton Kamp in Holtenbroek de handen ineen geslagen en een fiets beschikbaar gesteld.

Neem voor meer informatie over deze les en over de activiteiten van VVN Zwolle contact op via de website www.zwolle.vvn.nl of telefonisch: (038) 453 62 21.

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 20 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 24 apr, 11:00
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 24 apr, 10:50
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 24 apr, 10:15