Afbeelding

Expertisecentrum Voet en Beweging - Zooltjes in je schaatsen, zin of onzin?

Partnerbijdrages

Tijdens het lopen wikkel je je voeten af in een voorwaartse beweging. Bij het schaatsen maak je zijwaartse afzetten. Ook bij skiën en fietsen maakt de voet een andere beweging dan bij lopen. Elke sport heeft zijn eigen bewegingspatronen en krachtsmomenten. De plek waar je druk op je voeten en lichaam uitoefent, verschilt dus ook per sport. Een dagelijkse zool in je schaatsschoen is niet nodig omdat je tijdens het schaatsen je voet dus niet afwikkelt. Bovendien past een zooltje niet altijd goed in je schaatsen, die als het goed is stevig aansluit om je voet.


TOCH ZOOLTJES NODIG?
Heb je pijn in je voeten als je schaatst of een andere sport beoefent? Mogelijk kunnen op maat gemaakte steunzolen jouw klachten wegnemen. Er zijn ook universele inlegzolen voor schaatsen te koop. De vraag is wel of die je pijnvrij maken. Je linker- en rechtervoet kunnen namelijk verschillen van elkaar.


TIPS
• Schaatsen van leer geven meer mogelijkheden voor correctie met inlegzolen dan schaatsen van thermoplastisch materiaal.
• Zorg dat je schaatsschoenen stevig om je voet sluiten.
• De ene schaats is meer geschikt voor beginners, de andere voor gevorderden. Laat je goed voorlichten.


Als je graag wilt schaatsen, maar dit niet lukt door instabiliteit/onzekerheid, overweeg dan een zogenaamde ‘core- en voetstabilitytraining’.

Tamar van der Veen

Registerpodoloog en
fysiotherapeut bij het
Expertisecentrum
Voet & Beweging

www.voetenbeweging.nl