Jaap Pluvier
Jaap Pluvier

Als het zo koud is speelt mijn rug altijd op

Partnerbijdrages

Rugklachten komen heel veel voor. Het is één van de meest gehoorde klachten in de spreekkamer van de huisarts. Meestal besluit de huisarts na onderzoek om af te wachten of te verwijzen naar de fysiotherapeut. Soms wordt gekozen om foto’s te maken of te verwijzen naar een medisch specialist, vaak een neuroloog of een orthopeed.


Ondanks alle goed bedoelingen wordt de oorzaak van de klachten niet gevonden en levert de goede zorg van de fysiotherapeut onvoldoende resultaat. Dat zijn de mensen die via een omweg bij mij terecht komen. Ik behandel dagelijks mensen met onbegrepen rugklachten, meestal met succes en met weinig behandelingen. Vooral in de winterperiode spelen rugklachten op, omdat de kou invloed heeft op het ontstaan van deze klachten. Ook hoor ik vaak dat in een periode van stress de rug extra problemen geeft . Het zijn vaak dit soort bijkomende factoren die een grote rol spelen en waar ook wat aan te doen valt. Goede kleding bijvoorbeeld, die de rug goed bedekt en warm douchen na een dag in de winterkou. Daarnaast is het van belang de oorzaken van stress te ontdekken en daar iets mee doen. En natuurlijk speelt gezond leven met voldoende lichaamsbeweging een belangrijke rol in het voorkomen van rugklachten.


Jaap Pluvier, arts OMGBel voor een afspraak 06 – 2095 3095 Of mail naar: jaap@pluvier-beweegzorgenadvies.eu Al jaren gevestigd in Zwolle, sinds kort ook in Kampen www.pluvier-beweegzorgenadvies.eu