Vidiveni maakt graag een culinaire reis door de regio om de beleving van het Vechtdal
Vidiveni maakt graag een culinaire reis door de regio om de beleving van het Vechtdal Pedro Sluiter

Vidi-Five-Veni: “Een Bib Gourmand of Gaultmillau, onze volgende uitdaging”

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Door Peter de Jong/foto Pedro Sluiter

‘Time flies’, dat zegt Josua Oechies (40), chef de cuisine bij restaurant Vidiveni. Vijf jaar geleden als lunch-leerbedrijf in de markt gezet en inmiddels gegroeid naar een volwaardig restaurant in huiselijke sferen. Slowfood, regionale producten, eerlijk en pure ambacht, het zijn de pijlers waarmee Oechies en zijn medewerkers vriend en vijand verbaast.

Allereerst die medewerkers; vijf jaar geleden stond Zwolle aan het begin van iets nieuws. Mooi, ook gedurfd en alle ogen waren op kwatta gericht. Een lunchroom met medewerkers, gekwalificeerd als ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Een mond vol, waarmee niet het inwendige van de gast wordt bedoeld. Nee, deze mensen hadden op enigerlei wijze een beperking maar met de juiste aandacht functioneren zij prima in de horeca. Oechies kon zich in deze visie volledig vinden en solliciteert. Met een keurige horeca staat van dienst, zowel lokaal als tot ver buiten de stadsgrenzen, is hij de aangewezen persoon om de keuken van Vidiveni – zien en komen – te managen. “Ruimte bieden, dingen leren en kennismaken met het beroep. Zo belangrijk om goed te functioneren. Ik heb altijd gezegd, je hebt slechts één kans nodig, lukt het, dan gaat het balletje rollen. Bij ons ligt de nadruk op wat je kan; niet, wat je niet kunt. Dat alles in een eigentijdse ambiance. Ooit zijn wij gestart met een speciale Vidiveni-klas. Die opleiding is nu breder, het is veel meer een normale klas geworden. Het merendeel van onze gasten heeft daar eigenlijk geen weet van. Staat daar ook niet bij stil. Natuurlijk is onze doelgroep kwetsbaar. Soms zit het bij een medewerker een dagje tegen, in dat geval doe ik een stapje extra. Wij bieden die ruimte en brengen begrip op voor elkaar. Dat is ook onze kracht. Kookprogramma’s op televisie zien er vaak hectisch uit. Vaak geschreeuw, bij ons nooit. Van nature ben ik rustig. Het gaat erom dat ik structuur overbreng. Dat lukt goed. Wij werken met een leuk en gevarieerd team. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, zijn dit de medewerkers voor de toekomst.”

Modern restaurant

Neemt niet weg dat de gast het avondje uit als een beleving ervaart. Dat is aardig gelukt. Josua: “bij binnenkom st ervaar je een bepaalde knusheid. Zeg maar, een fijn huiskamergevoel. Je voelt je hier welkom. Wij op onze beurt, stralen een blijheid uit om gasten te mogen ontvangen. Vijf jaar geleden zijn wij gestart met een drankje en een goede lunch. Door de jaren heen hebben wij stapjes gemaakt, zowel wat betreft het personeel als ons aanbod. Het niveau is gestegen, in de keuken wordt er gewerkt met producten die voornamelijk uit de regio komen. En de gerechten worden net even anders dan anders geserveerd. Wij overdrijven niet, houden het functioneel maar visueel moet het wel aantrekkelijk zijn. Aandacht voor presentatie is een facet waarin wij flinke stappen voorwaarts hebben gemaakt. Wat je nu als gast in een modern restaurant mag verwachten, dat bieden wij. Met een stevige basis waarmee wij vol vertrouwen de toekomst ingaan. Ja, ambities zijn er zeker. Dit restaurant zou het fantastisch vinden om mee te dingen naar een Bib Gourmand of GaultMillau. Heel eerlijk, wij werken naar dat niveau toe. De concurrentie in Zwolle is niet mis, er is hier een enorme taart en de puntjes worden steeds kleiner. Over een paar maanden opent tegenover ons een nieuw restaurant in het voormalige pand van Mizu. Naar wat ik heb begrepen komen wij niet in elkaars vaarwater. Voor het aangezicht van de straat is het gunstig. Dat was een paar jaar geleden anders.”

www.vidiveni.nl