Afbeelding

Ondernemen in Kampen biedt Wärtsilä unieke mogelijkheden

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

(door Diana De Groot)
KAMPEN - Wanneer ik via de N50 richting de Polder rijd, passeer ik een groot grijs gebouw van bijna 50000 m2, gelegen aan de Genuakade op vrijwel het meest Noordelijke punt van het industrieterrein met Wärtsilä op de gevels. Een wereldwijd bekend bedrijf, maar wat gebeurt er in het pand en waarom is het in Kampen gevestigd, vraag ik me af. Serge van der Veere, bijna 7 jaar werkzaam bij het Wärtsilä Central Distribution Centre, vertelt het me graag:

“Wärtsilä is een productiebedrijf voor de scheeps- en energiemarkt. Onze core business is het wereldwijd leveren van energiezuinige krachtcentrales (motoren) voor de scheepsindustrie en energiecentrales. Onze research- en development-afdelingen wereldwijd zijn constant bezig om motoren efficiënter en zuiniger te maken, minder belastend voor het milieu met minder uitstoot en gebruik makend van bijvoorbeeld zonne-, wind- en waterenergie. We leveren ook propellers en assen voor de aandrijving van schepen, soft- en hardware voor de aansturing van onze scheepsmotoren, motoren en aandrijvingen voor boorplatformen, energiebronnen voor ziekenhuizen, et cetera.”

Wat gebeurt er in Kampen?
“Vanuit het Central Distribution Centre in Kampen leveren wij wereldwijd reserveonderdelen. In Kampen werken in totaal 320 mensen: 120 voor Wärtsilä en 200 voor onze dienstverleners. Onze warehouse-operatie zoals het ontvangen, op voorraad leggen en inpakken van onderdelen is uitbesteed aan DHL Supply Chain. Per dag verpakt DHL ongeveer 500 zendingen voor ons en heeft daarmee een belangrijk onderdeel van ons proces in handen. Wat zij doen heeft direct impact op de relatie met onze klant. De klant wil onderdelen op tijd en tegen de juiste condities geleverd krijgen. Goede service is essentieel. Wij zitten in een complexe export supply chain waarbij veel douane- en logistieke kennis nodig is. Ook is ons logistieke proces optimaal geautomatiseerd. Hiervoor is deskundigheid vereist.

Het Central Distribution Centre van Wärtsilä is sinds 2010 gevestigd op het bedrijventerrein. Vóór 2010 stonden er negen magazijnen door heel Europa. Uit onderzoek bleek Kampen de beste plek voor een centraal distributiecentrum te zijn. Dichtbij de hoofdweg levert dit ook voordelen op voor het milieu. Dagelijks arriveren en vertrekken zo’n 80 vrachtwagens. Vanwege de gunstige locatie wordt er minder brandstof verbruikt.

“Wij vinden het belangrijk de lokale community te ondersteunen en de gemeenschap te betrekken bij waar wij mee bezig zijn. We zijn vrienden van de Koningsdag Kampen en organiseren de PowerRun, een hardloopwedstrijd deels op het terrein van Wärtsilä, volgend jaar voor de 5e keer georganiseerd. Tegelijkertijd hebben wij dan Open Huis met rondleidingen. We krijgen vaak scholen op visite. Leerlingen krijgen rondleidingen en inzage in de nieuwste ontwikkelingen. Zo leveren we kennis aan mogelijk nieuwe collega’s.”



Wat betekent Wärtsilä voor de economie in Kampen?
“Werkgelegenheid. We zijn een bedrijf met doorgroeimogelijkheden. Goed personeel is soms lastig te vinden, bijvoorbeeld voor de afdeling kwaliteitsinspectie waar je met een röntgen machine - heel secuur - moet ontdekken of er bijvoorbeeld geen haarscheurtjes in onderdelen zitten. Mensen die daar affiniteit mee hebben, kunnen wij goed gebruiken. De continuering van de samenwerking met verschillende partijen in de lokale gemeenschap is belangrijk, bijvoorbeeld het gezamenlijk organiseren van evenementen met draagvlak voor onze core business. Maar ook de dialoog van de verschillende ondernemingen op dit bedrijventerrein.”

Is Wärtsilä duurzaam?
“Wij vinden het belangrijk om onze producten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken, een harde afspraak van Wärtsilä wereldwijd: door slimme ideeën en technologieën en door het efficiënter maken van producten en minder fossiele brandstof te gebruiken. Ook het verschepen van onderdelen naar de klant maken we zo duurzaam mogelijk, onder andere door duurzame verpakkingen en deze in de toekomst zelfs te gaan hergebruiken.
Al ons afval gaat naar recyclingbedrijven in de regio zoals lokale ijzerboeren. Onze gecertificeerde partners vernietigen afgekeurde materialen, versmelten deze en gebruiken het weer voor iets nieuws. Er gaat niets zomaar de prullenbak in. En uiteraard hebben wij in ons Central Distribution Centre alle lampen laten vervangen door Ledverlichting, wat veel minder stroom verbruikt.”

Dit artikel verscheen eerder op de pagina Ondernemen in Kampen in De Brug.

http://wartsilakampen.nl/