Afbeelding
Jelte Bergwerff

Wieten Schoencomfort viert geen Sinterklaas, maar Chanoeka

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Pepernoten en chocoladeletters? Bij Wieten Schoencomfort zal je die niet aantreffen. In de eerste week van december viert de Zwolse schoenenwinkel Chanoeka, het Joodse feest waarbij de inwijding van het altaar van de tempel centraal staat.

Eigenaar Pieter Wieten kijkt er naar uit om het feest in zijn winkel te vieren. “Chanoeka draagt bij aan zingeving in deze donkere tijden. Iedereen is van harte welkom om de sfeer te komen proeven.” Van dinsdag 4 tot en met vrijdag 7 december is in de schoenenzaak aan Diezerkade 4 van alles te beleven. Naast een prachtig ingerichte tafel met allerlei Israëlische producten worden ook diverse Joodse etenswaren bereid. Bovendien vindt een loterij plaats waarbij mooie Chanoeka-prijzen te winnen zijn.

Dat juist in de winkel van Pieter Wieten dit feest wordt gevierd, is niet toevallig. Als christen heeft hij een bijzondere band met Israël en het Joodse volk. In mei van dit jaar besteedde Wieten Schoencomfort, bekend om zijn kwaliteit en dienstverlening, aandacht aan het zeventigjarig bestaan van de staat Israël. “Daarop hebben we positieve reacties gekregen”, vertelt Wieten. “Die hebben er zeker aan bijgedragen dat we nu Chanoeka gaan vieren.”
Chanoeka is een Joods feest dat zijn oorsprong kent in de herovering van de tempel door de Maccabeeën op de Syriërs in 164 vóór Christus. Tijdens de reiniging van de tempel vond men een flesje ‘koshere’ (reine) olie waarmee een kandelaar werd aangestoken. Normaalgesproken was de olie genoeg geweest voor één dag, maar de kandelaar brandde maar liefst acht dagen. Nog altijd wordt er tijdens Chanoeka door de Joden thuis een achtarmige kandelaar (Chanoekia) aangestoken, als feestelijke herinnering aan dit wonder.

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 22 apr, 12:17
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 22 apr, 11:18
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 apr, 10:18