Afbeelding
Sanne Peper

Toneelklassieker Kras te zien in schouwburg Odeon

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Regisseur Paul Knieriem neemt op spectaculaire wijze afscheid bij Toneelschuur Producties met een groot ensemblestuk, gespeeld door een achtkoppige cast met onder meer Marlies Heuer, Malou Gorter, Keja Klaasje Kwestro, Tjebbo Gerritsma en Jan-Paul Buijs.

Na Troje Trilogie kiest hij opnieuw voor een Nederlandse toneelklassieker: Kras, geschreven door Judith Herzberg in 1988. Actrice Malou Gorter (bekend van onder andere Borgen) heeft goede herinneringen aan toneelstuk Kras. “Het eerste halfjaar dat ik op toneelschool zat, ging het niet zo lekker. Maar toen gingen we Kras doen en viel ineens alles op z’n plek. Het was alsof die taal al in mijn hoofd zat. Ik las het en het leek alsof ik de zinnen en de gedachten die erbij horen al kende. En dat had ik nu weer.”

Ze houdt van het artificiële en het absurdistische van Herzbergs taal. “Het is heel geconstrueerd. Ieder woord en iedere punt staat er met een reden. De taal is heel leidend bij Herzberg, die máákt het personage echt. Dus eigenlijk is het zaak dat ik die woorden laat klinken, en dan ontstaat er vanzelf een blauwdruk van het personage.”

Na acht jaar in Groningen te hebben gewerkt, is Gorter sinds vorig seizoen weer aan het freelancen. “Een van de leuke dingen daarvan is dat je voortdurend met nieuwe mensen werkt.” Zo werkt ze nu voor de voorstelling Kras voor het eerst met regisseur Paul Knieriem. “Ik vind het heel spannend dat hij vaak met mimespelers werkt. Daardoor is hij, denk ik, op zoek naar een artificiëlere vorm van acteren, dus niet zo zeer naturalistisch. Daar hou ik heel erg van.”

Kras is op dinsdag 4 december te zien in schouwburg Odeon. Zie voor meer informatie www.zwolsetheaters.nl.