Afbeelding

Wajong Talenten verstaat de kunst van de juiste match

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De economie draait op volle toeren. Tegelijkertijd zit een groep mensen met een enorm potentieel veelal nog thuis. Velen binnen deze groep zijn zelfs niet eens in beeld. Over wie we het hebben? De groep mensen met een Wajonguitkering (jonggehandicapten). Dikwijls zijn ze nog beter gemotiveerd om werk te maken van hun talent dan reguliere arbeidskrachten. Het is alleen wel de kunst om de juiste match met een werkgever te vinden.


Die kunst verstaat Wajong Talenten. “Momenteel hebben we meer dan vierhonderd vacatures”, vertelt directeur Ron Schellekens. Dus wie tot de doelgroep behoort en werk zoekt, moet zeker eens op de site www.wajongtalenten.nl kijken. Dat geldt eveneens voor wie nog een familielid of vriend heeft die graag een nieuwe uitdaging aangaat.


Bij Wajong Talenten zijn ze in goede handen. Bij dit bedrijf draait alles om de juiste match. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Jarenlang leek het bij de integratie van wajongers in de maatschappij te draaien om plaatsing van deze groep in plaats van het vinden van de juiste match.


Wens werkgever als vertrekpunt
Niet zelden leidde dat tot onvrede bij de werkgever aldus Schellekens. “In het ene geval voldeed de nieuwe werknemer niet aan de kwalificaties waar deze in een ander geval aanpassingsproblemen had aan de nieuwe omgeving of het werktempo.” Om die reden besloot Wajong Talenten het als nieuwe speler helemaal anders te doen. Schellekens: “Wij hebben het omgedraaid door niet iemand koste wat kost te willen plaatsen maar eerst naar de wensen van de werkgever te luisteren. Vervolgens kijken we of een potentiële kandidaat de juiste kwalificaties heeft en als derde of er een match is.”
En daar blijft het niet bij. Wajong Talenten blinkt tevens uit in coaching. Bij een match wordt er een tijdelijke arbeidsovereenkomst afgesloten. In deze periode kan de werkgever kijken of de nieuwe kracht aan de wensen voldoet. De werknemer zelf wordt indien nodig ondersteund. Iedereen die een tijd thuis heeft gezeten moet weer wennen aan het werkritme.
De professionals van Wajong Talenten kunnen hen echter leren daar omgang mee te vinden.


Aanpak uiterst succesvol
Deze aanpak van de juiste match vinden vanuit de vraag van de werkgever in combinatie met coaching is erg succesvol gebleken. In circa 75 procent van de gevallen wordt de werknemer na de proefperiode in dienst genomen. Een getal wat nauwelijks lager ligt dan in de reguliere arbeidsmarkt. Vaak heeft de werkgever er een gouden werknemer bij en bloeit laatstgenoemde op.
“Iedereen kan werken, is mijn motto”, zegt Schellekens, die benadrukt dat niemand met een wajongindicatie hoeft te vrezen zijn uitkering kwijt te raken. Je hebt alleen wat te winnen met een mooie baan en een boost voor je zelfvertrouwen.


Voor meer informatie zie www.wajongtalenten.nl of bel met 038 453 8600.