Afbeelding

Veiligheid: voorkomen is beter dan genezen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Uw werknemer heeft een arbeidsongeval. Dan is de hoofdregel dat u als werkgever aansprakelijk bent. U kunt deze aansprakelijkheid weerleggen door aan te tonen dat u aan uw veiligheidsverplichtingen hebt voldaan, maar dat is niet eenvoudig. Daar komt nog bij dat ongevallen leiden tot verzuim; een kostbare schadepost voor de organisatie. Hier geldt dus: voorkomen is beter dan genezen.


Risico’s
Het inschatten van een risico is moeilijk. In de praktijk worden daarvoor de Kelderluikcriteria gebruikt. U kijkt dan onder andere naar de kans dat zich een onveilige situatie voordoet en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Daartegenover plaatst u de kosten die met preventiemaatregelen samenhangen.


Praktische handvatten
Na deze risicoschatting, kunt u beginnen met het vormengeven van beleid. Dat doet u met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Daarin staan de gevaren binnen uw organisatie beschreven. Denk aan een orkest, waarbij u in de RI&E opneemt dat er een risico op gehoorbeschadiging bestaat. Vervolgens stelt u een Plan van Aanpak (PvA) op. Daarin beschrijft u welke veiligheidsmaatregelen u treft om verwezenlijking van de risico’s te voorkomen. Denk bij hetzelfde orkest aan het aanbieden van gehoorbescherming en -controle.


Maatwerk
Veiligheid is maatwerk. Met alleen een RI&E en PvA bent u er nog niet. U dient uw werknemers op juiste wijze te instrueren. Daar kunnen de adviseurs van Brouwers u bij helpen. Bijvoorbeeld bij het vertalen van het PvA naar bedrijfsreglementen en handboeken, om zo aan te kunnen tonen dat u uw veiligheidsbeleid serieus neemt. Vragen? Neem dan contact met ons op.

Brouwers Accountants & Adviseurs in Zwolle, Apeldoorn, Arnhem, Genemuiden en Deventer

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 22 uur geleden