Afbeelding

Kinderdagverblijf de 7 dwergen viert tienjarig jubileum

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Met een groot feest, waarop iedereen welkom is, viert kinderdagverblijf de 7 dwergen op vrijdag 27 september van 14.00 tot 17.00 uur haar tweede lustrum op de locatie Sterrenkroos in Stadshagen. In deze tien jaar is de 7 dwergen uitgegroeid tot drie vestigingen in Zwolle. “Ik had dit nooit verwacht en ben apetrots”, zegt eigenaar en oprichter Tina van Dijk.

De crisis was al voelbaar toen ze in 2009 besloot een kinderdagverblijf te beginnen. Tóch begon ze de 7 dwergen aan de Haydnstraat in Holtenbroek. “Je moet je onderscheiden en om de crisis het hoofd te bieden, ging ik snel naar verruimde openingstijden. Ouders konden onvoorwaardelijk – ook al kwam er maar één kind - van half zeven ’s morgens tot zeven uur ’s avonds terecht. Dat was een goede zet, want er kwamen met name veel kinderen van ouders uit de horeca, detailhandel en vooral de zorg.”

Ondertussen sloeg de crisis keihard toe en trof de kinderopvang het hardst van alle sectoren in Nederland. “Er kwam een enorme kaalslag”, volgens Van Dijk. “Mijn antwoord was nog beter geregelde flexibele opvang. Ouders konden hun kinderen halve en hele dagen vrijelijk brengen. Ook nu, als er wat is, kunnen ze hier à la minute terecht. Mailen kan tot half elf ’s avonds en bellen vanaf ’s morgens half zeven.” In 2016, als de crisis nog niet weg is,blijkt de locatie in Holtenbroek overvol te zijn en krijgt Van Dijk het pand aan de Zwaardvegerstraat in Stadshagen in het vizier. Ook dat neemt ze in gebruik en de locatie Sterrenkroos afgelopen jaar. “In Holtenbroek hebben we nu vier verticale groepen (kinderen van 0 tot 4 jaar) en één babygroep. Aan de Zwaardvegerstraat praten we over twee verticale groepen en één babygroep en aan het Sterrenkroos zijn er nu drie verticale groepen en één babygroep (0 tot 2 jaar).

Inmiddels heb ik 36 medewerkers en daar kan nog een aantal bij”, somt Van Dijk op. Al in 2017 neemt ze een pedagogisch coach aan, die inmiddels wettelijk is vereist. Van Dijk: “Zij observeert de kinderen, heeft veel know-how en is een vraagbaak voor ouders, leidsters en beleidsmedewerker. Verder ben ik nog op zoek naar een logopedist.” Naast kinderopvang begon de eigenaresse ze een paar jaar geleden met schooltijdenopvang, ook met flexuren. Ouders die vragen hebben over regelingen op het gebied van kinderopvang en de belastingtoeslag kunnen eveneens bij haar terecht.

Kinderen bij de 7 dwergen krijgen drie keer per week Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Met verschillende activiteiten worden ze al voorbereid op het basisonderwijs. “Zo helpen we kinderen zich verder te ontwikkelen. Sfeer, een lolletje en dagactiviteiten zijn daarbij heel belangrijk, maar daarvan willen we wel eens afwijken; dat gebeurt in het dagelijks leven ook. Dan kijk ik niet op de kosten. Ja, we zijn best wel een beetje eigenzinnig”, zegt Van Dijk lachend. “Overigens weten veel mensen niet dat er veel mogelijk is bij de 7 dwergen. De arbeidsmarkt verandert continu en daarop probeer ik in te spelen.” Over het succes van de 7 dwergen blijft ze toch enigszins bescheiden. “Het is niet hoe het er hier uitziet, maar het is het team medewerkers dat het doet. Zij zijn echt heel betrokken bij kinderen èn ouders en onderling close. Een topteam!”

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59