Afbeelding

Cursus zorgt voor meer veiligheid op bouwplaats

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Veiligheid op de werkvloer is van belang. Op een bouwplaats geldt dat nog veel meer. Wat is daarvoor nodig?

Op een bouwplaats moet regelmatig een ladder worden beklommen of een steiger worden geplaatst. Voeg daar nog werken met zware machines aan toe, scherp gereedschap en groot materiaal. Wie op een bouwplaats werkt, wordt blootgesteld aan nogal wat situaties die vragen om veiligheidsmaatregelen.

Werknemers moeten hier goed van op de hoogte zijn. Vooral bouwvakkers krijgen daar mee te maken. Juist daarom is voor hen een VCA cursus belangrijk. De cursus zorgt voor de juiste kennis die kan worden toegepast in het dagelijkse werk zodat er veilig kan worden gewerkt. En ongevallen op de bouwplaats zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.

VCA training in bouw- en groensector

VCA staat voor VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Basisveiligheid. Er is ook een groen-variant speciaal voor medewerkers die in de groensector werken zoals hoveniers.

Er is een VCA basis cursus van een dag voor medewerkers op de werkvloer en een VCA vol training voor leidinggevenden en zzp’ers. De cursussen zijn zowel op locatie, zoals VCA Zwolle, als intern bij een bedrijf te volgen. Ook is er een E-learning variant die online te volgen is en afgesloten wordt met een centraal examen.

Examen kan in andere taal

Het dagcursus basis examen duurt een uur en bestaat uit veertig vragen die punten opleveren. Als iemand het minimaal aantal punten haalt, is deze persoon geslaagd. Er bestaat de mogelijkheid een voorleesexamen te volgen, met vijftien minuten extra examentijd. Bij een vol-examen gaat het om zeventig vragen die in 75 minuten beantwoord moeten worden. Ook kan een examen in een andere taal worden uitgevoerd.

Wie het examen met goed gevolg aflegt, wordt geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Dat is belangrijk, zeker als zzp’er, zodat een opdrachtgever weet dat de medewerker het veiligheid diploma daadwerkelijk op zak heeft.