Afbeelding

Uitvaartbegeleiding Freda Gaasbeek houdt veel aandacht in coronatijd

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Deze tijd van corona heeft ook veel gevolgen voor uitvaarten. Uitvaartbegeleiding Freda Gaasbeek houdt binnen de regels zo veel mogelijk persoonlijk contact.

“Bij een uitvaart wil je vooral graag nabij zijn en een arm om iemands schouder slaan”, vertelt ze. “Dat kan nu niet, maar ik ga nog wel naar mensen toe na een overlijden om de samenkomst te regelen. Samen een kopje koffie drinken en een stilte laten vallen kan dan gewoon wel. Bij het bezoek houd ik me natuurlijk aan de RIVM-regels en de anderhalve meter afstand. Je wilt immers ook niet de brenger van het virus zijn.”

Corona

Als iemand is overleden aan corona wordt die persoon door gespecialiseerde verzorgers in pakken verzorgd en aangekleed. “Voorheen deed ik dat altijd”, vervolgt Gaasbeek. “Dat gaat nu dus niet en ook mogen er maximaal dertig mensen bij de uitvaart aanwezig zijn. Het gaat dan meestal alleen om kinderen en kleinkinderen. Vaak is dat ook weer waardevol; de uitvaart is intiemer en men heeft meer aandacht voor elkaar. Dat niet iedereen er meer bij kan zijn, wordt wel heel erg gemist. In plaats daarvan zie je dat mensen meer op een kaart schrijven of eerder bloemen sturen. Ook zijn buren vaker thuis, waardoor ze meer dan eens op straat staan bij het vertrek vanaf huis.”

Rituelen

Nabestaanden die noodgedwongen thuis moeten blijven, kunnen de uitvaart en dienst vaak via een livestream volgen. Gaasbeek: “Het crematorium heeft dat goed voor elkaar en de kerken meestal ook. Verder zie ik dat nabestaanden vaak andere rituelen bedenken zoals een stiltewandeling rond de vijver, videobeelden delen of buiten muziek spelen. Wat heel erg wordt gemist, is met name de catering. Een kop koffie na afloop is niet mogelijk en juist dan wil je toch wel heel erg graag bij elkaar zijn.”

Uitvaarbegeleiding Freda Gaasbeek

Tiendschuurstraat 31

8043 XT Zwolle

06-425 13 280

www.freda.nl

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 19 uur geleden