Afbeelding

De buxusmot herkennen en bestrijden

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De buxusmot legt eitjes in de buxus, waarna de rupsen zich tegoed doen aan de buxus. Het is dus niet de buxusmot, maar de buxusrups die je moet bestrijden om je buxus in leven te houden. Het is daarbij eerst noodzakelijk om de buxumot en buxusrups te herkennen. Daarna kan je kijken naar alle mogelijkheden om de buxusrups (natuurlijk) te bestrijden.

Herkennen van buxusmot

Om de buxusmot te bestrijden doe je er goed aan om de struik regelmatig te controleren op de buxusrups. Dat kan je het beste doen in april, mei, juli, augustus, september en oktober. Eind mei, begin juli veranderen de jonge rupsen in motten. Deze motten leggen eitjes in de bladeren en in augustus zijn de rupsen volgroeid. In september veranderen de rupsen in motten en worden weer eitjes gelegd. Deze rupsen eten in oktober van de buxus en gaan daarna in winterslaap. Zo heb je dus veel momenten waarop de buxus last kan krijgen van de buxusmot en de buxusrups. Je herkent de rups aan de gele of groene kleur met zwarte en bruine strepen met stippen. Daarnaast herken je aan de spinsels op de bladeren of je buxus last heeft van rupsen.

Buxusmot bestrijden

Je kan de buxusmot bestrijden met gif, maar daar gaan ook de natuurlijke vijanden van de buxusrups en dieren als bijen en lieveheersbeestjes aan dood. Daarom kan je de buxusmot het beste natuurlijk bestrijden. Controleer regelmatig op rupsen en gooi ze weg en knip de spinsels uit de plant, zodat de buxusmot geen goede plek heeft om de eieren neer te leggen. Gooi het afval in een goed afgesloten zak weg, zodat je verspreiding voorkomt.

Je kan ook feromoonvallen plaatsen om zo de mannelijke buxusmot te vangen via de geur va neen vrouwelijke buxusmot. Zo worden vrouwelijke motten niet bevrucht en krijg je ook geen rupsen. Het is ook mogelijk om je struik wekelijks met de hogedrukspuit te bespuiten in de maanden waarin de buxusrups actief is. Buxusmotten komen af op kunstlicht, dus vermijd tuinverlichting in de periode dat deze mot actief is. Een laatste middel is om de kern van de buxus te verwijderen. Knip de aangevreten takken en gooi deze samen met de rupsen en spinsels weg.

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen gisteren
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 18 apr, 11:09