Afbeelding
Erik-Jan Berends

Gonda Veltman Psychosociale Therapie en Coaching: ‘Het probleem is niet de oorzaak’

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Psychosociaal therapeut Gonda Veltman begon 12,5 jaar geleden met haar praktijk aan de Groeneweg. Nu werkt ze vanuit haar mooie kantoor in het Dominicanenklooster waar ze mensen helpt hun eigen kracht te ontdekken. Een goed moment om in dit jubileumjaar even bij stil te staan.

“Het gedrag van mensen heeft me altijd geïnspireerd. Waarom doen we wat we doen? Vaak ben je je er niet bewust van en neem je normen en waarden van je gezin over. Bijvoorbeeld dat je echt wat moet bereiken en niet mag falen. We moeten gelukkig zijn en succes hebben. Slagen we daar niet in dan voelen we ons minder waard. We zijn aan het overleven in plaats van leven vanuit bewustzijn.” Gonda leert je van een afstand naar jezelf te kijken. “Waar gaat het nu eigenlijk echt om?”

Vroeger was ze vooral bezig met het oplossen van problemen. “Net afgestudeerd dacht ik met mijn ‘gereedschapskistje’ het wel even te gaan fixen. Ik heb in de loop der jaren een dieper inzicht gekregen dat het probleem niet de oorzaak is. Meer dat we altijd overal vanaf willen.“ Acceptatie is ook een sleutelwoord tijdens haar sessies. “De realiteit is er gewoon, die is ‘vriendelijk’. En het is nodig om de realiteit aan te kijken, hoe pijnlijk soms ook.” Er is ruimte voor rouw en verdriet en Gonda geeft praktische handvaten hoe je hiermee kan omgaan. Cliënten leren hoe ze hun problemen op een gezonde manier kunnen oplossen.

Gonda is gespecialiseerd in individuele therapie, relatietherapie en systeemtherapie.

Binnenkort begint zij met familieopstellingen. “Bij relatietherapie is het belangrijk om de ander en jezelf werkelijk te begrijpen maar ook naar je eigen pijn te gaan en je zelf verantwoordelijk te voelen. Want vaak maken we anderen verantwoordelijk voor ons eigen geluk.“ Bij systeemtherapie wordt breder gekeken naar de vraag, bijvoorbeeld vanuit de gezinssituatie.

De therapeute onderscheidt zich door haar laagdrempeligheid en humor. “Mijn grootste compliment? Laatst zei een cliënt: Gonda is professioneel maar vooral heel menselijk: iemand die je ook in de kroeg kan tegenkomen.” Cliënten leren bij haar anders te kijken naar zware materie. “Zie het als een kans. Soms is een crisis ook nodig om je verder te kunnen ontwikkelen.“


Gonda Veltman
Psychosociale Therapie en Coaching
Assendorperdijk 2
8012 EH Zwolle

06-248 50 566
www.gondaveltman.nl

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 16 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 17 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 17 uur geleden