Afbeelding
Eigen foto

Duur partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar

Partnerbijdrages

Met ingang van 1 januari wordt de duur van het betalen van partneralimentatie ingekort van twaalf naar vijf jaar. De lange termijn voor het betalen van partneralimentatie wordt door veel mensen als onrechtvaardig ervaren.

Het is een bron van veel conflicten. De overheid hoopt met het inkorten van de alimentatieduur het aantal alimentatieprocedures fors te verminderen. Een andere reden om de termijn voor het betalen van partneralimentatie korter te maken is om beide partners weer sneller economisch zelfstandig te laten zijn.

De wettelijke plicht voor het betalen van partner alimentatie bedraagt op dit moment maximaal twaalf jaar. Alleen als het huwelijk korter dan vijf jaar heeft geduurd en er geen kinderen uit het huwelijk zijn geboren, dan is de maximale alimentatieduur gelijk aan de duur van het huwelijk.

Volgens de nieuwe wet duurt een verplichting tot het betalen van partneralimentatie maximaal de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. Er is een aantal uitzonderingen:

Als het huwelijk langer dan vijftien jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde binnen tien jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan eindigt de partneralimentatie op het moment dat de alimentatiegerechtigde de AOW leeftijd bereikt.

Als het huwelijk langer dan vijftien jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde is geboren vóór of op 1 januari 1970, dan eindigt de partneralimentatie na tien jaren.

Als er kinderen uit het huwelijk zijn geboren dan eindigt de verplichting om partneralimentatie te betalen niet eerder dan op het moment dat het jongste kind twaalf jaar wordt.

Meer weten?
Neem contact op met Knigge Mediation. Het intakegesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Meer informatie over Monique Knigge en haar werkwijze is te vinden op www.kniggemediation.nl