Maartje Patist (Sr. HR Consultant)
Maartje Patist (Sr. HR Consultant) Aangeleverd

NOW 3.0 en ontslagtrajecten

Partnerbijdrages

Brouwers helpt klanten bij het aanvragen van de verschillende financiële regelingen. Deze periode staat in het teken van het aanvragen van de NOW 3.0. Vanaf 16 november 2020 is het UWV NOW loket weer geopend en kan – met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2020 – deze loonkosten-subsidie worden aangevraagd.

Maartje Patist (Sr. HR Consultant) ziet dat de NOW 3.0 werkgevers meer ruimte biedt om te reorganiseren. Dit komt doordat het vrijstellingspercentage voor de loonsom per tranche geleidelijk oploopt: van 10% in de 3e tranche, naar 15% in de 4e tranche tot 20% in de 5e tranche. Werkgevers mogen dus meer afwijken van de loonsom van juni 2020 (de referteperiode). Ook volgt er geen ‘ontslagboete’ meer bij de NOW 3.0, als er in die periode een ontslagvergunning wordt aangevraagd. Een werkgever ontvangt hierdoor loonkostensubsidie tijdens de ontslagprocedure en de opzegtermijn.

De overheid geeft aan de NOW af te willen bouwen; ondernemen betekent ook aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit vertaalt zich in de NOW 3.0 door de versoepeling van de vrijgestelde loonsom en het loslaten van de ‘ontslagboete’. Maartje waarschuwt daarbij dat de hoogte van de loonsubsidie geleidelijk wordt verlaagd. Brouwers zal hierdoor meer gevraagd worden om ontslagtrajecten te begeleiden. Al tijdens de eerdere bankencrisis heeft Brouwers veel klanten begeleid. Maartje weet hierdoor dat het voor werkgevers meestal niet makkelijk is om iemand ontslag aan te zeggen.
Zij focust daarom op het grotere geheel -het voortbestaan van de onderneming en baanbehoud voor de overige medewerkers- en zorgt ervoor dat het ontslagtraject zo nauwkeurig mogelijk verloopt.

Ligt u ook wakker van de hoge loonkosten of moet er gereorganiseerd worden? Neem dan contact op.

www.brouwers.nl