Afbeelding
Aangeleverd

Elektrische haard: de haard van de toekomst!

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Geen enkele haard is zo bijzonder als de elektrische haard. Zeker als je kijkt naar de elektrische haarden van de laatste jaren. Ze zijn namelijk compleet geüpdatet! Inmiddels lijkt het vlammenspel levensecht en lijkt het hout vlak voor het de haard inging te zijn omgehakt. Het vuurbeeld van de elektrische haard is dus bijna niet meer te onderscheiden van een houtkachel. Sterker nog, het is een volwaardig alternatief als je kijkt naar de voordelen!

Een stapje terug

We doen eerst even een stapje terug. Vroeger stond de elektrische haard juist bekend als nephaard. Door de grote bedrijven in de haardenindustrie is er veel geld en tijd voor innovaties vrijgemaakt. Denk aan innovaties rondom het elektrische vuur. Waar het vuur voorheen tweedimensionaal, vlak en voorspelbaar was, is het vuur nu ultra-realistisch. Dat maakt deze haard zeer populair. Die investering van de grote bedrijven betaalt zich dus dubbel en dwars terug!

De beste optie met oog op het milieu

Uiteraard hebben de hoek gashaard en houtkachel ook een realistisch vuurbeeld. Wat maakt de elektrische haard dan de haard van de toekomst? Dat zit hem in duurzaamheid. Hoewel gaskachels steeds efficiënter worden en de houtkachels steeds schoner, zijn de elektrische haarden toch echt beter voor het milieu. Daarnaast komt er voor houtkachels en gashaarden een steeds strengere regelgeving, die voor een haardtype zonder verbranding niet geldt. Zo moeten houtkachels vanaf 2022 voldoen aan de EcoDesign wetgeving. Die wet stelt dat de kachel minimaal 75% rendement moet hebben en minder dan 40mg/m mag uitstoten.

De rol van de haard

Traditioneel gezien heeft een haard slechts één functie: het huis verwarmen. Inmiddels is die rol veranderd van verwarmingsbron tot sfeermaker. De reden? Onze moderne huizen zijn steeds beter geïsoleerd en hebben een centrale verwarming. Dat betekent dat een haard niet meer als verwarmer hoeft te dienen. Wat in onze moderne woningen wél goed past, is een modern tv meubel met sfeerhaard. De elektrische haard dus! Toch is het wel prettig om af en toe voor de verwarming te gaan zitten en er op dat moment tóch een beetje warmte vandaan komt. Daarom beschikken de elektrische haarden tegenwoordig ook over een verwarmingselement. Die werkt middels een simpele aan- en uitknop. Een kind kan de was doen!

De laatste voordelen op een rijtje

De haard plaats je eenvoudig in een aquarium. Het grootste voordeel is dat je geen schoorsteen hoeft aan te leggen, omdat er geen sprake is van verbranding. Het enige wat je wél nodig hebt, is een stopcontact. De elektrische haard is dus niet alleen milieuvriendelijk, sfeervol en verwarmend, maar óók handig! Genoeg redenen om te kiezen voor een elektrische haard, de haard van de toekomst.