Afbeelding
Aangeleverd

3 voordelen van werken met een robotarm

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Robotisering van productie is een wonderlijke ontwikkeling waar veel mensen zich nog steeds een beetje ongemakkelijk bij voelen. Gaan robots mensen overbodig maken? Dat is meer science fiction dan realiteit. Maar robots kunnen ons wel uitstekend ondersteunen bij bepaalde productieprocessen. We bespreken drie voordelen van het werken met een robotarm.

Meer efficiëntie

Efficiëntie is natuurlijk een belangrijk voordeel van het automatiseren van productieprocessen. Het kan ervoor zorgen dat je minder personeel nodig hebt en dus ook minder loonkosten maakt. Maar een goed geprogrammeerde robotarm kan het werk mogelijk ook sneller uitvoeren dan een mens kan. Dat betekent dat je meer kunt produceren in dezelfde tijd en als gevolg daarvan betere zaken kunt doen. Na het doen van de investering kan een robotarm je dus minder kosten en meer opbrengst opleveren.

Constante kwaliteit

Een belangrijk verschil tussen een robot en een mens, is dat een robot zijn concentratie niet kan verliezen en ook geen last krijgt van lichamelijke ongemakken door het uitvoeren van zijn werk. Een mens die de hele dag aan het lassen is kan in de loop van de dag zijn concentratie verliezen en bijvoorbeeld last krijgen van zijn arm, waardoor hij minder precies kan werken. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van het werk niet constant is. Dat probleem is er niet bij een robotarm. Een voorgeprogrammeerde robot doet het werk altijd op dezelfde manier, waardoor een constante hoge kwaliteit gegarandeerd kan worden. En dat is natuurlijk zeer wenselijk.

Veiliger

Een mens is kwetsbaar en kan fouten maken. Dat betekent dat er altijd veiligheidsrisico’s op de loer liggen die in het slechtste geval voor ernstige bedrijfsongevallen kunnen zorgen. Niet alleen ligt het risico van letselschade daarmee op de loer, maar ook het risico op ziekteverzuim. Laat je zwaar en gevaarlijk werk over aan robots, dan verklein je daarmee de risico’s op de werkvloer flink. Bovendien kan er hekwerk geplaatst worden dat kan voorkomen dat de medewerkers die nog wel nodig zijn op de werkvloer in direct contact komen met gevaarlijke onderdelen van de robotarm.


Natuurlijk kan het voor werknemers pijnlijk zijn als ze vervangen worden door een robot. Dat wil niet zeggen dat personeel zomaar overbodig wordt. Ook geautomatiseerde processen moeten in de gaten gehouden worden en regelmatige gecontroleerd worden. Sommige robotarmen moeten zelfs door iemand bediend worden. Dat biedt voor werknemers juist een vooruitzicht op minder vermoeiend en gevaarlijk werk binnen het productieproces.

Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 6 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 22 uur geleden