Op kbs De Boxem in, het nieuwste stukje Stadshagen, betekent ‘verbinding’ voor de leerlingen contact maken.
Op kbs De Boxem in, het nieuwste stukje Stadshagen, betekent ‘verbinding’ voor de leerlingen contact maken. Eigen foto

De Boxem verbindt leerlingen met de school de straat, de wijk en de stad

Partnerbijdrages

‘Verbinden’ is een veelgebruikte term, maar wat betekent het in de praktijk? Op kbs De Boxem in, het nieuwste stukje Stadshagen, betekent ‘verbinding’ voor de leerlingen contact maken. Met elkaar en de leerkrachten op school, maar ook met de straat, de wijk en de stad. “Want de wereld is groter dan de school.” 

“Verbinding begint op elke dag bij de deur van de school ”, vertelt directeur Gülçin Bayindir, “De leerkrachten begroeten daar de leerlingen. We starten de schooldag vaak met alle groepen in de living van de school, met aandacht voor lief en leed.”

De leerlingen van alle groepen leren elkaar zo kennen. “Maar ze hebben tijdens de lessen ook contact met elkaar. We noemen dat groepsdoorbrekend werken, bijvoorbeeld tijdens het spelen en werken bij kleuters.”

De school weet zich onderdeel van een groter geheel. “We werken graag samen met organisaties in de stad”, zegt Gülçin. Dat gebeurt bijvoorbeeld in het tiny forest dat de gemeente plantte naast de school. Voor corona is een samenwerking met Zone College opgestart, op dit moment wordt dat weer ingang gezet. “De leerlingen leren wat er allemaal groeit en bloeit.”

Hoogtepunt voor de leerlingen is een jaarlijks project waarin wordt samengewerkt met bedrijven en Hogeschool Windesheim. “We willen de leerlingen zo leren dat de wereld groter is dan de school.”

De leerlingen gaan er niet alleen op uit, de ‘buitenwereld’ wordt ook naar binnen gehaald om verbinding te maken. “Bijvoorbeeld ouders die vertellen over hun beroep.”

De Boxem

Oude Wetering 82a

8044 PA Zwolle

kbsdeboxem.nl