Afbeelding
Aangeleverd

Zwolse docente jaagt droom na en begint bedrijf in fietsvakanties

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De Zwolse ex-docente Ellen Meijer (57) gooit het roer om: na jaren actief te zijn geweest in het onderwijs, maatschappelijk werk en de psychiatrie begint de fietsfanaat een bedrijf in fietsvakanties, zoeFietsvakanties geheten. In een interview in het AD geeft ze aan ondanks corona goede moed te hebben en te vertrouwen op een succesvol vervolg. 

Marketing, verzekeringen, belastingen

Meijer legde onlangs haar werk bij hogeschool Windesheim neer omdat ze het tijd vond voor de lichte kant van het leven, en ze meer tijd voor familie en andere dingen wilde vrijmaken. Al in september 2019 rees het plan om zoeFietsvakanties op te richten, een bedrijf voor individuele fietsvakanties op maat. Het was in een periode dat nog niemand van Covid-19 had gehoord. Nog afgezien van alle corona-ontwikkelingen was het allemaal nieuw voor de docente in ruste. Marktonderzoek doen, zichzelf verkopen, en dan nog al het administratieve gebeuren: hoe zit het met de KvK? Hoe ben ik verzekerd? En wat voor verzekeringen moeten klanten eigenlijk afsluiten: een annuleringsverzekering, fietsverzekering, doorlopende reisverzekering? Of allemaal?

Oprichting met horten en stoten

Bijna een jaar na de oprichting van zoeFietsvakanties vraagt Meijer zich nog vaak af waar ze eigenlijk aan is begonnen. Het oprichten van haar bedrijf ging met horten en stoten, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat vakantieplannen even niet aan de orde waren tijdens de coronacrisis. Maar de startende ondernemer blijft haar bedrijf uitbreiden en aanprijzen. ‘Geen standaardreizen uit een schap zoals het gros van de aanbieders’, zegt ze over de aangeboden fietsvakanties. In de Noordoostpolder heeft ze intussen twee fietsarrangementen uitgezet. Die voldoen niet helemaal aan het unique selling point waarmee ze zoeFietsvakanties in de markt heeft gezet, maar het gaat Meijer erom iets tastbaars te hebben in tijden waarin weinig mogelijk is. En de regio Zwolle is vruchtbare grond voor ondernemingen, zo blijkt uit de dit bericht.

 

Fietsers-DNA

Omdat Meijer uit een autoloos gezin komt, zit het fietsen in haar DNA. Ze vertelt elk jaar 6000 kilometer op de pedalen af te leggen en de hand niet om te draaien voor tochten naar Praag, Berlijn of Kopenhagen. Ook Engeland, waar uitheemse fietsers al rijdend in spiegelbeeld moeten denken, is een fijne plek voor een fietsvakantie, volgens haar: ‘Niet eng of ingewikkeld’. Komende zomer fietst Meijer via Duinkerken en het Kanaal naar Guernsey en Jersey, en gaat ze via Frankrijk weer terug richting Zwolle. Het fietsen geeft haar zo’n beetje alles wat ze nodig heeft: natuur, vrijheid en veel ontmoetingen onderweg. Alle affiniteit, ervaring en haar fietsers-DNA zet ze nu in, in de hoop dat zoeFietsvakanties straks, als ‘alles weer kan en mag’, een groot succes gaat worden.