De eerste jaren stond het pand van Gezondheidscentrum de Fenix, het witte pand in het midden, wat eenzaam aan de Lijnbaan omdat door de kredietcrisis niet verder werd gebouwd. Inmiddels is de buurt af.
De eerste jaren stond het pand van Gezondheidscentrum de Fenix, het witte pand in het midden, wat eenzaam aan de Lijnbaan omdat door de kredietcrisis niet verder werd gebouwd. Inmiddels is de buurt af. Pedro Sluiter

Tien jaar Gezondheidscentrum De Fenix

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Gezondheidscentrum De Fenix aan de Lijnbaan bestaat tien jaar. Reden om terug te blikken en vooruit te kijken. Want er is een nieuw tienjarig huurcontract met corporatie SWZ getekend en er zijn verschuivingen in het huurdersbestand. “Daarbij komt dat de buurt nu mooi is volgebouwd en af is”, zegt Tiele Jansen, een van de vier huisartsen in het Gezondheidscentrum.

Jansen was tot 2010 huisarts in een groepspraktijk aan het Ter Pelkwijkpark. “Maar de ruimte werd te klein en de bereikbaarheid was slecht. Dat gold ook voor drie apotheken in de binnenstad. Toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken.”

Daarbij werd ook met fysiotherapeuten en psychologen gesproken. “We wilden de clusters die belangrijk zijn voor de eerstelijnszorg in één centrum plaatsen. We hadden toen het geluk dat we door de afbraak van de Fenix-zeepfabriek ruimte vrijkwam in de Kamperpoort. Bij het centrum van de stad, met ook redelijk wat parkeerplekken.”

De huisartsen aan het Ter Pelkwijkpark hadden patiënten uit de hele gemeente. “Ook uit Windesheim en Herfte, van oudsher kwamen patiënten naar het centrum van de stad. We hebben daarom nu nog patiënten uit heel Zwolle. Maar we gaan steeds buurtgerichter werken.”

In Gezondheidscentrum De Fenix zijn naast de gelijknamige huisartsenpraktijk ook opgenomen Alphega Apotheek De Fenix, Diëtistenpraktijk van Asselt, Fysiotherapie Fysio Mobilae, Haptotherapie en Psychomotorische therapie De Fenix, orthomanuele geneeskunde door Jaap Pluvier, podotherapie door Inno Feet en Psychologenpraktijk De Fenix.

De disciplines werken goed samen. Als huisarts Jansen medicijnen voorschrijft, kunnen patiënten direct doorlopen naar de apotheek in het gezondheidscentrum. En apotheker Frank Bruggeman assisteerde met zijn personeel bijvoorbeeld bij het corona-vaccineren. “We kijken hoe wel elkaar kunnen ondersteunen”, zegt Bruggeman. “We hebben vast overleg, maar lopen ook heel gemakkelijk bij elkaar naar binnen voor een kort overlegje. Zo trek je samen met elkaar op.”

Chiel Koen van Fysiotherapie Fysio Mobilae is sinds 1 november met een gloednieuwe praktijk gevestigd in De Fenix. “Dit is een extra locatie voor ons”, zegt hij. “We zijn begonnen in de Leliestraat en hebben vestigingen in Windesheim, Zwolle-Zuid en aan de Hyacinthstraat. Wij hebben overal specialisten voor.” De manier van werken in een gezondheidscentrum vindt hij prettig. “Door de korte lijntjes gaat het doorverwijzen van patiënten veel sneller en gemakkelijker.”

Volgens Bruggeman is een gezondheidscentrum ook meer dan de som der delen. “Het straalt op elkaar af dat je samen zo’n centrum in de lucht houdt.”

Jansen beaamt dat. “Gezondheidscentrum de Fenix is een proces geweest van tien jaar. Je ziet ook al bedrijfsopvolgingen. Ik stop bijvoorbeeld zelf ook op 1 februari volgend jaar als huisarts en wordt opgevolgd door een jonge collega, Jennifer van Dulmen, die al drie jaar bij ons werkzaam is. Zo blijft de continuïteit gewaarborgd.”

Afbeelding
Protest voor loonsverhoging in primair- en voorgezet onderwijs bij Gymnasium Celeanum Algemeen 26 mei, 17:49
Afbeelding
BOEi neemt drie gebouwen van voormalige IJsselcentrale Harculo over van ENGIE Algemeen 26 mei, 15:32
Afbeelding
Zonneplan Stagebedrijf van het jaar 2023 Algemeen 26 mei, 13:45