Afbeelding
Foto: Phil Nijhuis

Gemeenteraadsverkiezingen 14, 15 en 16 maart

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

De gemeenteraadsverkiezingen vinden eens per vier jaar plaats. De gemeenteraad beslist over allerlei zaken die belangrijk voor je zijn. Stem op 14, 15 of 16 maart. Jij stemt, dus jij bepaalt!

Mag ik stemmen?

Ben je 18 jaar of ouder en heb je de Nederlandse nationaliteit? Dan mag je stemmen! Ook EU-burgers en niet-EU-burgers die minimaal 5 jaar legaal in Nederland wonen mogen stemmen. Om in Zwolle te mogen stemmen moet je voor 31 januari 2022 ingeschreven zijn. Ben je daarna verhuisd? Dan kun je alleen in je ‘oude’ gemeente stemmen.

Waar stem ik op?

Je stemt voor de 39 leden van de gemeenteraad. In Zwolle doen ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht, VVD, CDA, D66, PvdA, SP, Volt en Partij voor de Dieren mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Wat heb ik nodig?

Om te stemmen heb je een stempas nodig. De stempas heb je de laatste week van februari per post ontvangen. Neem deze mee, samen met je identiteitsbewijs (rijbewijs, paspoort, ID kaart). Deze mag maximaal vijf jaar verlopen zijn op de verkiezingsdag.

Stempas kwijt of niet ontvangen?

Je kunt tot uiterlijk 11 maart tot 17.00 uur een vervangende stempas aanvragen. Dat kan digitaal via www.zwolle.nl/verkiezingen of kom langs bij de publieksbalie in het Stadskantoor (Lübeckplein 2). Neem je identiteitsbewijs mee.

Kan ik stemmen in een andere gemeente? 

Nee, je stemt voor de Zwolse gemeenteraad en je kunt alleen in Zwolle stemmen. 

Iemand anders voor je laten stemmen

Als je op 14, 15 of 16 maart niet kunt stemmen kun je iemand anders uit Zwolle vragen dat voor jou te doen. Dat noemen we een volmacht. Op de achterkant van je stempas vul je de naam in van de persoon die voor jou gaat stemmen. Dit kan iedereen zijn die in Zwolle woont en ook een stempas heeft ontvangen. Een volmachtstem moet gelijktijdig met de eigen stem uitgebracht worden. 

Geef degene die voor jou gaat stemmen een goed leesbare kopie van jouw identiteitsbewijs mee. Dit mag maximaal vijf jaar verlopen zijn. Een foto op de telefoon mag ook. Een gemachtigde mag voor maximaal twee andere kiezers stemmen. 

Jongeren

Mag je voor het eerst stemmen? Je kunt in elk stembureau terecht. Maar op woensdag 16 maart is er een uniek stembureau, in het bijzonder voor jongeren, bij KOBALT; de nieuwe kartbaan in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4. Je hebt een brief gekregen van de burgemeester. Als je deze laat zien, mag je één heat gratis karten op woensdag 16 maart tussen 09.00 en 21.00 uur. 

Stemhulp en slotdebat

Weet je nog niet (precies) op welke partij je gaat stemmen? Vul dan www.mijnstem.nl/zwolle in. Dit is de Zwolse digitale stemhulp. Aan de hand van 24 stellingen zie je welke partijen het meest bij jouw opvattingen passen. Bekijk ook de pagina’s in de verkiezingskrant. Of ga naar de websites en verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen via www.zwolle.nl/verkiezingen

Het Slotdebat Zwolse Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen is op maandag 14 maart in Schouwburg Odeon aan de Blijmarkt. De Zwolse lijsttrekkers worden door presentator Boudewijn Koops aan de tand gevoeld over de plannen van hun partij voor de komende vier jaar. Om 19.30 uur is de inloop, het debat begint stipt om 20.00 uur. Na afloop (circa 21.15 uur) staat er een drankje klaar. Het debat is ook te volgen via de livestream: www.zwolle.nl/slotdebat

Verkiezingsuitslag

Je hebt gestemd en dan? De stembussen gaan 16 maart om 21.00 uur dicht. Vanaf dan worden alle stemmen op de stembureaus geteld. Dat is openbaar, je kunt daar bij zijn als je wilt. Rond middernacht is er een voorlopige uitslag. Burgemeester Peter Snijders presenteert deze uitslag (en tussentijdse uitslagen) tijdens de Zwolse Uitslagenavond in Theater de Spiegel. Het programma begint om 21.00 uur (inloop 20.30 uur) en is voor iedereen te bezoeken. Maandag 21 maart om 10.00 uur stelt het centraal stembureau de officiële uitslag vast in een openbare zitting. Deze is ook te volgen via een livestream.