Afbeelding
Aangeleverd

Tips om op de energierekening te besparen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Door de stijgende energieprijzen hebben steeds meer huishoudens het lastig om maandelijks de rekening op te hoesten. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het energieverbruik in huis te beperken. Doe je voordeel met deze tips.

Kies voor energiezuinige apparaten

Zijn er elektrische apparaten in huis die al relatief oud zijn? Overweeg om ze te vervangen door energiezuinige apparaten. Deze betalen zichzelf op termijn vaak terug. Maak bijvoorbeeld gebruik van een vergelijkingssite als DeBeste.com voor het vinden van de scherpste koelkast of wasmachine aanbieding, met modellen die uitblinken op het gebied van prijs-kwaliteit. Op zo’n vergelijkingssite vind je voor vrijwel ieder huishoudelijk apparaat kooptips, zodat je meteen weet waar je op moet letten en welke functies voor jou van pas kunnen komen.

Zet in op het daltarief

Energieaanbieders hanteren veelal een normaal tarief en een daltarief. Tijdens de daluren kun je voordeliger gebruik maken van gas en stroom. Het gaat vaak om de late en vroege uurtjes, bijvoorbeeld na 23.00 uur ’s avonds tot 7.00 uur ’s ochtends. Je hoeft gelukkig niet te wachten totdat het moment aanbreekt, want de wat luxere apparaten hebben vaak de functie startuitstel. Dat wil zeggen dat je je wasmachine of vaatwasser alvast kunt instellen om aan te gaan op een later tijdstip. Ideaal!

Vul wasmachine, droger en vaatwasser maximaal

Heb je de meest energiezuinige wasmachine of beste droger in huis gehaald? Dan alsnog kun je besparen door een aantal richtlijnen te volgen. Kies sowieso voor het eco-programma, was en droog dus zoals hierboven genoemd tijdens daluren en zorg er altijd voor dat de machine -of dat nu om een wasmachine, droger of vaatwasser gaat- altijd vol zit. Bij een droger is het tevens van belang dat je na het programma zo snel mogelijk de was uit de trommel haalt. Deze blijft namelijk nog een tijdje doordraaien om kreukels te voorkomen, maar dit kost onnodig stroom.

Voorkom onnodig energieverbruik

Een logische tip, die we graag aanvullen met concrete voorbeelden. Laat je bijvoorbeeld regelmatig de tv en lampen aanstaan als je gaat douchen? Of doe je de koelkast niet dicht als je ‘snel even drinken inschenkt’. Dat is zonde, want dat kost onnodig verbruik. Als je regelmatig in slaap valt voor de televisie kun je daarnaast de slaaptimer instellen, zodat het apparaat na een tijdje automatisch uitschakelt. Voorkom ook sluipverbruik, oftewel stekkers die in het stopcontact zitten zonder dat het apparaat gebruikt wordt. Denk ook aan een niet-aangesloten oplader van de laptop of smartphone. Dit verbruikt niet veel, maar alle beetjes helpen. Bovendien is stekkers verwijderen een betere keuze voor de brandveiligheid.

Maak je huis energiezuiniger

Naast besparen op het gebruik van apparaten kun je sowieso je huis wat energiezuiniger maken. Zet die verwarming eens een graadje lager en trek een dikke trui aan, maar vervang bijvoorbeeld ook oude lampen door ledverlichting. Plaats tochtstrips bij de deuren en radiatorfolie achter te verwarming en laat de buitendeur zo min mogelijk openstaan, zeker als de verwarming ook aanstaat. Doe apparaten die je toch niet gebruikt het huis uit, of trek in ieder geval de stekker uit.

Energiecoach inschakelen of anderen helpen

Kom je er nu echt niet uit met die maandelijkse energierekening? Dan kun je bij het Duurzaam Bouwloket voor Zwolle gratis en onafhankelijk advies inwinnen om je woning energiezuiniger te maken. Tevens kun je de subsidiecheck doen om te kijken of er momenteel regelingen zijn waarmee je je huis goedkoper energiezuinig kunt inrichten. Ben je erg geïnteresseerd in het onderwerp energie en zou je graag anderen willen helpen, dan kun je zelf Energiecoach worden. Hierbij krijg je een gratis opleiding en kun je voortaan buurtgenoten ondersteunen bij het besparen op energie.

Afbeelding
Informatieavond in Stadkamer over zorg in laatste levensfase Algemeen 28 jan, 14:21
Afbeelding
Feyenoord toont belangstelling voor Thomas van den Belt Sport 28 jan, 13:51
Afbeelding
PEC Zwolle voldoet uiteindelijk aan de verwachtingen en zet TOP Oss opzij: 4-1 Sport 27 jan, 23:43