Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wat doet een business coach?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Een business coach helpt en begeleidt een bedrijfseigenaar bij het leiden van zijn bedrijf door hem te helpen bij het verduidelijken van de visie van zijn bedrijf en hoe die overeenstemt met zijn eigen ambities. Business coaching is een methode om een bedrijf te begeleiden van waar het nu is naar waar de eigenaar wil dat het is.

Omdat beide beroepen jarenlange kennis inbrengen, kunnen coaching en mentoring van Tibor gemakkelijk verkeerd worden geïnterpreteerd. Het belangrijkste onderscheid is dat een mentor zich concentreert op het geven van advies, terwijl een Businesscoach de eigenaar zal ondersteunen bij het stellen van doelen en hem verantwoordelijk zal houden voor het bereiken van die doelen.

Business coaches helpen mensen bij het maken van uitvoerbare plannen.

Proactieve bedrijfseigenaren willen weten waarom de groeidoelstellingen van hun bedrijf essentieel zijn voor hen persoonlijk en hoe het hun leven zal beïnvloeden. Immers, de snelheid en intensiteit waarmee het doel wordt bereikt (als het al wordt bereikt), wordt uiteindelijk bepaald door de bedrijfseigenaar. Er is geen dwingende reden waarom het bereiken van dat bedrijfsdoel van vitaal belang is, tenzij het gekoppeld is aan de persoonlijke verlangens, doelen en plannen van de bedrijfseigenaar.

Nadat is vastgesteld waar een ondernemer met zijn bedrijf naar toe wil, kan bedrijf coaching helpen bij het plannen en prioriteren van de doelen en tactieken die het bedrijf zullen helpen dichter bij zijn doel te komen. Een bedrijfscoach zal wekelijks of maandelijks met de bedrijfseigenaar samenkomen om ervoor te zorgen dat hij op koers blijft met de verbintenissen die hij tijdens de vorige coaching sessie is aangegaan.

Coaches brengen een schat aan kennis en deskundigheid ter tafel. Zij helpen eigenaars bij het bepalen van hun doelstellingen en het ontwikkelen van een plan om deze te bereiken. Hun visie op het bedrijf kan ondernemers helpen te bepalen welke punten louter taken zijn en welke langetermijndoelstellingen. 

Business coaches creëren verantwoordelijkheid voor de eigenaar

Verantwoordingsplicht is een belangrijk aspect van business coaching. Een voetbalcoach zal nooit rondjes om het veld lopen voor zijn team. Hetzelfde kan gezegd worden van een business coach. Een business coach is niet hetzelfde als een consultant. Zij zullen u niet helpen met uw bedrijf. Ze zijn er om u te herinneren aan het belang van het uiteindelijke product en om u daarop gefocust te houden. Ze zullen u aanmoedigen om uw beloften na te komen. Ze fungeren als klankbord en houden u, indien nodig, een spiegel voor, waarin ze u wijzen op uw professionele en persoonlijke blinde vlekken.

Coaches houden doelen bij door key performance indicators (KPI’s) te ontwikkelen die het proces om ze te bereiken heel zichtbaar maken. Het is de taak van de coach om ontwikkelingen bij te houden en te meten die anders onopgemerkt zouden blijven als iemand het alleen zou doen. Als het traject transparant is, wordt de persoon die verantwoordelijk is voor het bereiken van die doelen aan een hogere norm gehouden.

Veel succesvolle eigenaars van kleine ondernemingen schrijven hun succes toe aan het hebben van een uitstekende bedrijfscoach. Door de kracht van een adviesraad (die fungeert als klankbord voor ideeën en moeilijkheden in uw organisatie) te combineren met de hulp van een bedrijfscoach die u zal bijstaan bij het in de praktijk brengen van ideeën en strategieën die tijdens elke maandelijkse vergadering worden ontwikkeld.