Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Een visum Nieuw-Zeeland aanvragen: aan welke voorwaarden moet ik voldoen

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages

Als je van plan bent om een reis te maken naar Nieuw-Zeeland, moet je daarvoor een visum aanvragen. Wel is het belangrijk om voor vertrek goed na te gaan of je aan alle voorwaarden voldoet. Zo voorkom je problemen bij de grens en dat je de toegang tot Nieuw-Zeeland wordt geweigerd. Maar wat houdt het visum voor Nieuw-Zeeland nu precies in en aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Wat is een NZeTA?

Het NZeTA en het Nieuw-Zeelandse visum worden door elkaar gebruikt, maar zijn niet helemaal hetzelfde. Het NZeTa is namelijk geen visum, maar een elektronische reistoestemming waarmee reizigers uit Nederland de mogelijkheid hebben om zonder visum naar Nieuw-Zeeland te reizen. Anders dan het fysieke visum voor Nieuw-Zeeland, dat bij de ambassade aangevraagd moet worden en fysiek in je paspoort wordt aangebracht, wordt het NZeTA digitaal aan je paspoort gekoppeld. Zo kan het vliegtuigpersoneel direct bij het inchecken zien of u in het bezit bent van een geldig NZeTA. 

Om een NZeTA aan te vragen, hoef je dus geen bezoek te brengen aan een ambassade of consulaat, maar kun je de aanvraag volledig online doen. Na het invullen van je gegevens in het aanvraagformulier en het voldoen van de kosten moet je nog een pasfoto uploaden. Nadat deze pasfoto is goedgekeurd, wordt je aanvraag verwerkt en gekeurd door de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst. Dit gebeurt doorgaans binnen vijf werkdagen. 

Voorwaarden van het paspoort en toegestane reisdoelen

Voordat je op reis gaat naar Nieuw-Zeeland en een visum aan gaat vragen, is het verstandig om vooraf te controleren of je voldoet aan de voorwaarden van het NZeTA. Ten eerste moet je beschikken over een paspoort van een ‘visa waiver country’. Dit zijn een beperkt aantal landen die afspraken hebben gemaakt met Nieuw-Zeeland waardoor reizigers uit deze landen gebruik kunnen maken van het NZeTA. Ook Nederland valt hieronder. 

Alvorens een aanvraag te doen voor het NZeTA moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat op de dag dat je vertrekt uit Nieuw-Zeeland nog minstens 3 maanden geldig is. Ook kinderen moeten over een geldig paspoort beschikken. Het NZeTA kan alleen aangevraagd worden met een regulier paspoort of noodpaspoort. Heb je deze niet en beschik je alleen over een identiteitsbewijs, vluchtelingenpaspoort of verblijfsvergunning? Dan kun je daar geen NZeTA mee aanvragen en zul je aanvraag in moeten dienen voor een fysiek visum voor Nieuw-Zeeland. 

Je kunt het NZeTA gebruiken voor een beperkt aantal reisdoelen. Zo mag je hiermee naar Nieuw-Zeeland reizen voor een vakantie, overstap, zakenreis, bezoek aan familie en/of vrienden, het beoefenen van een amateursport of een korte studiereis. Controleer voor vertrek goed of je het juiste reisdoel hebt geselecteerd in het aanvraagformulier van het NZeTA. In het aanvraagformulier is er ook een optie ‘medisch’. Het is echter niet toegestaan om met een NZeTA voor medische doeleinden naar Nieuw-Zeeland te reizen. Mochten er verschillende reisdoelen van toepassing zijn op je reis, selecteer dan altijd het reisdoel ‘toerisme’, want hiermee zijn alle bovengenoemde activiteiten toegestaan. 

Zijn er nog andere voorwaarden waar ik rekening mee moet houden?

Naast bovenstaande voorwaarden zijn er nog enkele andere voorwaarden waar je aan moet voldoen bij het aanvragen van een NZeTA met betrekking tot de reisplannen en de achtergrondinformatie van de reizigers.

Zo moet je bij aankomst in Nieuw-Zeeland al een doorreis- of retourticket hebben en deze als bewijs kunnen laten zien bij de douane. Je hoeft bij het aanvragen van je NZeTA nog geen concrete reisplannen te hebben of accommodaties te boeken, maar het is wel verstandig om voor vertrek voor de eerste paar dagen al een accommodatie vastgelegd te hebben.

Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden die van toepassing zijn op de achtergrond van de reizigers. Als je gebruik wilt maken van het NZeTA moet je namelijk, eventueel door middel van een recent bankafschrift, aan kunnen tonen dat je voldoende financiële middelen hebt om je reis door Nieuw-Zeeland te financieren. Ook mag je geen gebruik maken van het NZeTA als je in het verleden veroordeeld bent voor een gevangenisstraf of voor een misdrijf dat mogelijk heeft geleid tot een gevangenisstraf. Je moet daarnaast ook over een goede gezondheid beschikken en geen besmettelijke of gevaarlijke ziekte bij je dragen. Is dit wel het geval en denkt de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst dat je mogelijk een gevaar bent voor de openbare gezondheid in Nieuw-Zeeland, dan is het mogelijk dat je het land niet mag inreizen. 

Het NZeTA aanvragen? Doe dit ruim voor vertrek

Weet je zeker dat je aan alle voorwaarden van het visum Nieuw-Zeeland voldoet? Dan kun je deze meteen aanvragen. Het NZeTA is na toekenning 2 jaar geldig en je mag hiermee een onbeperkt aantal reizen naar Nieuw-Zeeland mee maken. Elk afzonderlijk verblijf mag maximaal drie maanden duren. Omdat je in principe nog geen vastgelegde reisplannen hoeft te hebben bij het aanvragen van het NZeTA, kun je dit visum zo ver mogelijk voor vertrek aanvragen. Zo weet je zeker dat zodra je je reis geboekt hebt, je beschikt over een geldige reistoestemming. 

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden