Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Van Zwolle naar Spanje: Droomleven

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Ons mooie thuisgebied zomaar verlaten voor het zonnige Spanje. Dat is een beslissing die we niet zomaar op zondag maken aan de ontbijttafel. Het is wel een leuke gedachte voor op de maandagavond wanneer je je eerste werkdag van de week hebt gehad en nog vier hele dagen moet voor het weer weekend is. Waar dit een fantasie is voor velen, is het de realiteit voor dit Zwolse gezin Spanje.

In januari 2020 emigreerde het Zwolse gezin bestaande uit een echtpaar met twee kinderen naar Málaga, Spanje. Het gezin leeft sindsdien hun droomleven en verwacht voor geen goud terug te keren naar “het koude Nederland”, aldus de moeder. De stad Málaga heeft slechts 13.000 inwoners, wat slechts een fractie is van de 130.000 inwoners van Zwolle. Dit is met een auto huren Alicante een vijf uur rit van de veelbezochte stad Alicante. De familie is eigenaar van een bed & breakfast in de stad en heeft hierdoor veel relaties in de toerisme industrie. Zoals onder andere overnachtingen en autoverhuur

Op het moment geniet het gezin volop van het leven dat ze opgebouwd hebben. Dat is tevens niet altijd zo geweest. Het gezin begon met het verbouwen van een oude boerderij tot de bed and breakfast iets voor de corona crisis. Hierdoor kwam hun verbouwing stil te liggen en duurde het lang voordat het gezin inkomen begon te verdienen.

Het is de Zwollenaren gelukt om de oude boerderij in ruim twee jaar van top tot teen op te knappen. Ze creëerden op het terrein drie b&b-kamers en een vakantiehuis voor zes personen. De familie verblijft sinds juni in een eigen huis op hetzelfde terrein, waar ze ook een nieuw zwembad aanlegden. De moeder: “Het is heerlijk dat alles nu af is. We kregen begin november heel veel palmbomen, dus het terrein ziet er nu tropisch uit. Het enige dat nog moet gebeuren, is een buitenkeuken met barbecue. We hopen dat dat deze winter lukt.”

In de 2,5 jaar dat het gezin nu in Spanje woont, hebben ze veel geleerd. “In het begin wil je heel veel plannen. Maar hier in Spanje moet je dat niet teveel doen, want dat werkt niet. Door gewoon te beginnen en per keer te kijken hoe en wat, komt het allemaal goed.”

Door de Spaanse mentaliteit is hun werkplanning wel vaker vertraagd. De moeder deelt dat voornamelijk tijdens het verbouwen, het erg onzeker was of de bouwvakkers wel op de afgesproken dag en tijd zouden komen. In de Nederlandse cultuur is het vanzelfsprekend dat een afspraak een afspraak is. Dit geldt niet voor de Spanjaarden. Ze kunnen volgens de moeder gerust enkele dagen later langskomen.

Dit is goed om rekening mee te houden voor de volgende reis naar Spanje. Voor Zwollenaren die liever op vakantie naar het land willen in plaats van een verblijf is Ibiza een aanrader. De toeristische omgeving maakt dat zaken snel op een Europese manier geregeld worden. Last minute een auto huren Ibiza of een planning wijzigen kan hier gerust wel.