Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wil jij je kleren beter onderhouden om duurzamer te leven? Denk dan aan deze 10 zaken

· leestijd 4 minuten Partnerbijdrages

Kleding onderhouden is een belangrijk onderdeel van duurzaam leven. Door je kleren goed te verzorgen, kan je er langer plezier van hebben en hoeven deze minder vaak vervangen te worden. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je het beste met je kleding om kunt gaan, zodat ze zolang mogelijk mooi blijven en lang meegaan. Duurzamer leven door beter voor je kleding te zorgen dus! 

Vier manier om je kleding langer mee te laten gaan

Er zijn vier manieren waarop je langer met jouw garderobe kunt doen. Allereerst door te kiezen voor kwaliteitskleding, door niet te vaak te wassen en bijvoorbeeld je overhemden te wassen volgens de instructies, door vroegtijdig nodige reparaties uit te voeren en als laatste door je kleding aan de lijn drogen. 

Alles begint met het kopen van hoge kwaliteitskleding

In de eerste plaats is kwaliteit de sleutel. Als je hoge kwaliteitskleding koopt bij een betrouwbare leverancier, kan je ervan uitgaan dat het langer meegaat dan goedkope kleding die al gauw gaat verslijten of vervormen. Kijk vooral naar de materialen waaruit de kleding bestaat, zoals katoen of linnen, en check of er extra details zijn zoals versterkte naden. Hoe sterker je kleding is, hoe langer hij meegaat. 

Maak kleding regelmatig ter plekke schoon

Op de tweede plaats is het belangrijk om kleding regelmatig ter plekke schoon met een vochtige doek of spons, zodat ze er tussen de wasbeurten door op hun best blijven uitzien zonder dat ze door diezelfde regelmatige wasbeurten in hun vorm worden aangetast. Op deze manier houd je je kleren schoon tussen deze wasbeurten door, zonder dat het ten koste gaat van hun levensduur. Bovendien zal je kleding er op de lange termijn ook beter uitzien doordat er geen afdrukken of waterschade op wordt achtergelaten. 

Was niet te veel en volgens de instructies


De derde stap is het wassen van je kleding. Zorg ervoor dat je de instructies en symbolen op de label van het product volgt, zoals of het in de wasmachine kan en welke temperatuur je moet gebruiken. Was ook niet te vaak; als er geen vlekken of vuil op je kleding zitten, dan hoef je het niet te wassen. Als je het wel wast, dien je ervoor te zorgen dat je de juiste wasmiddelen gebruikt die het materiaal niet beschadigen en een lage temperatuur kiest. Op deze manier behoud je de kleur, stof en vorm van je kleding zo goed mogelijk. 

Behandel vooraf hardnekkige vlekken

Behandel verder hardnekkige vlekken voordat je je kleding wast. Dit helpt voorkomen dat de vlekken permanent worden en maakt het gemakkelijker om ze met het wassen te verwijderen. Voorbeelden van hardnekkige vlekken zijn rode wijn, vet, make-up en gras vlekken. Elk van deze vlekken heeft een andere behandelmethode nodig. Rode wijnvlekken dienen bijvoorbeeld met koud water en een beetje azijn behandeld te worden, terwijl dit bij andere soorten vlekken juist extra schade zou kunnen veroorzaken. Wees dus zeker van je zaak door online te zoeken naar de beste manier om bepaalde vlekken te verwijderen. 

Was alleen volledige ladingen wasgoed

Probeer, waar mogelijk, alleen volledige ladingen wasgoed te draaien om slijtage van de kleding te minimaliseren en energie te besparen. Als je een kleinere lading hebt, zal de wasmachine meer tijd nodig hebben om deze schoon te krijgen, waardoor deze extra energie verbruikt. Bovendien is dit ook een verspilling van water. Veel mensen wassen hun kleren dagelijks, terwijl een waslading volgens de aanbeveling enkel gewassen dient te worden nadat deze vol is. De trommel moet ook weer niet té vol zijn. Er moet boven de was nog net ruimte zijn om je hand ertussen te steken en heen en weer te kunnen bewegen. 

Vermijd het gebruik van te veel wasmiddel

Als je te veel wasmiddel gebruikt bij het wassen van je kleren, kunnen ze stijf of kriebelig aanvoelen tegen de huid. Daarom is het verstandig om dus niet teveel wasmiddel te gebruiken. Doe alleen de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel dat nodig is om je kleren schoon te wassen in de wasmachine. Vaak vind je deze aanbevelingen op de verpakking van het wasmiddel. Een andere oplossing is om te kiezen voor een wasmiddel dat geen extra schuim produceert of een biologisch wasmiddel te gebruiken. Vaak zorgen deze maatregelen ervoor dat je kleren weer comfortabel zitten. Overigens is het ook beter voor de wasmachine om niet teveel wasmiddel te gebruiken. Wissel vloeibaar wasmiddel en poeder met elkaar af om vetluis te voorkomen. 

Kies voor een vroege reparatie of aanpassing

Als er kleine scheurtjes of vlekken in je kleding verschijnen, is het verstandig deze zo snel mogelijk te repareren of aan te passen. Natuurlijk kost het tijd en moeite, maar met een beetje creativiteit kun je het verschil maken. Vergeet niet dat dit je kleding er vaak een stuk beter uit laat zien en je tegelijkertijd helpt om er langer mee te kunnen doen. Daarbij heb je twee opties: je kunt de reparatie zelf doen of, het uitbesteden aan een ervaren kleermaker. Het voordeel van de laatste optie is dat je kleding vaak net zo goed of zelfs beter is dan het origineel. 

Droog je kleding aan de lijn

Tot slot is het zaak om je kleding niet in de droger te stoppen. Veel mensen denken dat het gebruik van de droger de kleding schoon en pluisvrij maakt, maar het tegenovergestelde is waar. Door het gebruik van de droger zal je kleding veel sneller verslijten en kunnen de stoffen verslappen. Vermijd dit dus en droog je kleding liever aan de lijn. 

Voorkom een overbelaste wasmachine of droger

Ook is het van groot belang om te voorkomen dat je een overbelaste wasmachine of droger krijgt door de juiste ladingen te kiezen. Zorg er daarom voor dat je geen wasgoed toevoegt dat te zwaar is voor het apparaat, omdat dit kan leiden tot problemen. Als je een overbelaste wasmachine hebt, kan dit leiden tot een kapotte wasmachine of waterschade op je kleding. Hetzelfde geldt voor een droger; als je te veel kleding in de droger stopt, zal het apparaat harder moeten werken om alles droog te krijgen. Wanneer een droger overbelast raakt, kan dit nog meer schade voor je kleding betekenen. Lees dus goed de handleiding van zowel je wasmachine als -droger door zodat je weet wat het maximumgewicht is. 

Houd je kast georganiseerd

Bij veel mensen tref je tot slot een kledingkast die er redelijk chaotisch uitziet. Op het eerste gezicht lijkt een rommelige kledingkast een onschuldig trekje van een bewoner, maar dit is zeker niet het geval. Een nette en georganiseerde kast maakt het gemakkelijker om snel te vinden wat je nodig hebt en beschermt ook nog eens je kleding tegen verplettering onder andere spullen. Dit geldt met name voor kwetsbare kleding die na verloop van tijd per ongeluk onder zwaardere kleding of spullen is gelegd. Wanneer je er dus zeker van wil zijn dat je kleding er altijd uitziet zoals je het wenst, is het belangrijk om je kast goed en netjes georganiseerd te houden.

Al met al kun je met deze vier tips jouw kleding beter onderhouden om duurzamer te leven. Door je kleding met liefde te behandelen en de juiste verzorgings- en onderhoudsmethoden toe te passen, kan je er zeker van zijn dat deze langer meegaat.