Afbeelding
Foto: Aangeleverd

ABN AMRO: Huizenprijs daalt in twee jaar met 10 procent

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

“De huizenprijzen dalen fors. Dit komt doordat de hypotheekrente flink is gestegen, terwijl het besteedbaar inkomen onder druk staat door de hoge inflatie. We verwachten voor 2023 en 2024 een verdere daling van de huizenprijzen,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO in de nieuwste Woningmarktmonitor van januari 2023.

Groen energielabel 

ABN AMRO merkt daarnaast op dat kopers kritischer worden; ze hechten steeds meer waarde aan de kwaliteit van een woning en besteden meer aandacht aan het energielabel. Woningen met een groen energielabel leveren bij verkoop meer op en worden bovendien makkelijker verkocht. “Door de hoge energieprijzen is er meer vraag naar hypotheken om een woning te verduurzamen, zoals het aanbrengen van isolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Wel is er een groot gebrek aan vakmensen om de duurzame maatregelen uit te voeren,” licht Bokeloh toe.

Hypotheekrente stijgt flink

ABN AMRO geeft aan dat de daling van de huizenprijzen een gevolg is van de hypotheekrente die flink is gestegen. Daarnaast valt op dat consumenten minder geld te besteden hebben door de opgelopen inflatie. Hierdoor stijgen de woonlasten ten opzichte van het netto inkomen en neemt de betaalbaarheid van woningen af. Dat betekent dat de maximale hypotheek die mensen kunnen krijgen lager wordt. ABN AMRO houdt er rekening mee dat de hypotheekrente hoog blijft en dat de inkomens niet hard genoeg zullen stijgen om compensatie te bieden. 

Dalende huizenprijzen in 2023 én 2024

De huizenmarkt staat dus onder druk door de dalende huizenprijzen. De meest actuele cijfers wijzen op een verdere verslechtering. ABN AMRO voorspelt dat de huizenprijzen dit jaar én volgend jaar meer gaan dalen dan eerst gedacht werd. “Voor 2023 verwachten we een daling van 6% (in plaats van de -2,5% die we eerst voorspelden) en in 2024 blijven de prijzen volgens ons dalen met nog eens 4%,” aldus Bokeloh. De dalende huizenprijzen hebben als gevolg dat potentiële kopers een afwachtende houding aannemen. Daardoor worden er minder huizen gekocht dan voorspeld.