Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wat moet je doen bij een aanrijding?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Of je nu veel rijervaring hebt of nauwelijks, een ongelukje kan iedereen overkomen. In veel gevallen is een aanrijding niet zo ernstig, maar er kan ook een zwaardere aanrijding plaatsvinden. Het is goed dat je weet wat je moet doen als je betrokken raakt bij een aanrijding. Veel mensen raken in paniek en hebben geen idee wat te doen. Dit is begrijpelijk, maar als je rustig blijft en weet hoe je moet handelen, dan handel je de situatie veel beter af. Het hebben van een goede autoverzekering kan behulpzaam zijn bij de afhandeling van een ongeval. Een autoverzekering vergelijken is dus iets wat je zeker moet doen.

Veiligheid voor alle betrokkenen

Het allereerste wat bij een ongeval moet gebeuren, is een check of alle betrokkenen gewond zijn geraakt. Bij gewonden is het altijd van belang om direct 112 te bellen voor een ambulance en de politie. Blijf ook op de plek van het ongeval. De plek van het ongeval verlaten is strafbaar. Sta een gewonde bij en/of verleen eerste hulp. Verplaats de gewonde persoon niet. Laat ook de voertuigen staan en verplaats ze niet, zo kan de politie veel beter onderzoek doen. Om de situatie veilig te houden, plaats je het beste een gevarendriehoek voor het overige verkeer. 

Ongeval met alleen blikschade

Is er alleen blikschade en zijn er geen gewonden gevallen? Dan hoef je uiteraard geen noodnummer te bellen voor een ambulance en in Nederland hoef je in deze gevallen ook geen politie te bellen. In de meeste gevallen kan dit onderling en in samenspraak met de autoverzekering worden opgelost. Vul samen met de tegenpartij het Europees Schadeformulier in. Hierbij hoef je het overigens niet met elkaar eens te zijn over de schuldvraag. Het is ook belangrijk dat je getuigen verzamelt om jouw verhaal te ondersteunen. Dit mogen inzittenden van de voertuigen zijn. Daarnaast moeten beide partijen het Europees Schadeformulier ondertekenen. De verzekeringsmaatschappijen zullen onderling bepalen of er een schuldige is en wie en juist daarom is het invullen van het Europees Schadeformulier zo belangrijk.

Wanneer moet de politie wel komen?

Er zijn gevallen wanneer het duidelijk is dat de politie wel ter plaatse moet komen, maar soms kun je twijfelen. Heb als stelregel, dat als je twijfelt, je beter toch de politie inschakelt. Verder moet je de politie in de volgende situaties inschakelen:

        • Als er gewonden zijn gevallen.
        • De schade is dusdanig groot dat het wegslepen veel werk vergt.
        • Er is een buitenlands voertuig betrokken.
        • Een van de partijen is na het ongeval doorgereden.
        • Vermoedens van een misdrijf, bijvoorbeeld alcohol, drugs of zonder rijbewijs rijden.
        • Als je je bedreigd voelt door de tegenpartij
        • Bij essentiële meningsverschillen met de tegenpartij.

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 20 uur geleden