Afbeelding
Michel Geurts

Zwolle keeps the blues alive

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - ‘Keep the blues alive’; een Johan Derksen titel waar Zwollenaar Tonio Aa zich volledige in kan vinden. Zelf timmert hij al vele jaren aan de weg met radiomaatje Cor Bartelink. Samen presenteren zij elke dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur het populaire programma Bluesworld bij RtvFocus. En als Derksen’s bluesspectakel niet naar Zwolle komt, dan komt Zwolle naar de blues. Met dank aan Tonio.

Waar Cor het radioprogramma voldoende vindt naast andere, reguliere werkzaamheden, blijkt Tonio veel meer blues ambities te hebben. Bluesworld Collective en Bluesworld Events, twee vondsten van Tonio waar hij ziel en zaligheid in stopt. ‘Als er maar blues in zit’ lijkt het credo waarmee Tonio door het leven gaat. “Om misverstanden te voorkomen, ik doe dit niet voor het geld. Blues is prachtige muziek waar in alle vormen een verhaal achter schuilt. Dat verhaal wil ik zichtbaar en vooral hoorbaar maken. Samen met Cor ben ik destijds Bluesworld begonnen. Een radioprogramma dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot meerdere formats. Zoals live optredens van bands in de studio. Later is daar Bluesworld Collective bij gekomen. In een wisselende muzikale samenstelling spelen bands, zowel akoestisch als versterkt, nummers die elke keer in een nieuw jasje worden gestoken. En met blues muzikanten bedoel ik artiesten die hun sporen hebben verdiend en graag met verschillende muzikanten het podium willen delen. Inmiddels zijn er 15 shows geweest en de mooie recensies zijn een stevige basis voor de toekomst. Momenteel is Bluesworld Collective twee keer per maand live in Zwolle te bewonderen; bij Sally’s de eerste donderdag van de maand en op de derde donderdag van de maand bij Woodies”

Bluesworld Pub

Intussen laat het radioprogramma Bluesworld ook flink van zich horen. De voortgang staat niet stil en vanuit thuisbasis grand café Milligers klinken er live blues akkoorden iedere eerste dinsdag van de maand. Publiek is van harte welkom en van deze gratis toegankelijk liveoptredens wordt met veel enthousiasme gebruik gemaakt. Tonio: “Deze optredens vallen onder Bluesworld café. Vanaf januari 2019 komt daar iets nieuws bij; Bluesworld Pub in grand café Zuijdt. Dan wordt het ietsje intiemer met hoofdzakelijk akoestische optredens. Iedere derde dinsdag van de maand. Dat betekent dat wij met ons programma Bluesworld alle dinsdagen van de maand actief zijn. Hoe mooi wil je ’t hebben? Of, nog beter, hoe blues wil je ’t hebben?”

More!

Blues, het kan altijd meer. Tonio: “ik wil het de bands èn hun publiek helemaal naar de zin maken. Met Bluesworld Events bied ik bands live optredens waar zij op verschillende manieren aan kunnen meedoen. Deze optredens vinden twee keer in de maand plaats; op de tweede en vierde donderdag. Om een soort van win-win-win situatie te creëren kunnen optredende bands zelf kiezen voor financiële of materiele faciliteiten. Dat kan variëren van goede geluidsopnames en beeldmateriaal tot geld toe. Binnenkort wordt bekend gemaakt waar en wanneer deze events gaan plaatsvinden. Er is meer dan voldoende animo om op te treden want tot april 2019 ben ik al vol geboekt.” Voor Tonio eens temeer een reden dat blues in en rond Zwolle springlevend is. Op zijn nieuwste visitekaartje staat dan ook: Promo Productions & More. Juist dat laatst woordje verraadt dat de komende jaren Tonio nog lang niet uitgeblu(e)st is!

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen gisteren
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 22 apr, 17:02
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 22 apr, 15:16